Zostało
nam trochę masy orzechowej z nadziewania pierniczków, więc postanowiłyśmy
wykorzystać ją do tych czekoladek. Był to strzał w dziesiątkę: są bardzo dobre
i odpowiednio orzechowe. Do pralinek możecie włożyć po 1 orzeszku laskowym oraz użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady,
jak i samej mlecznej. W wersji dla dzieci likier orzechowy należy zastąpić
mlekiem.
Składniki, 20 sztuk:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
masa orzechowa z połowy porcji
1 łyżka likieru orzechowego / mleka
foremka do pralinek
pędzelek
1.
Foremkę włożyć do lodówki.
2.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej:
ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się
wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć. Zdjąć
z ognia i pozostawić na garnuszku z wodą.
3.
Masę orzechową rozrzedzić lekko
likierem orzechowym lub mlekiem i wymieszać.
4.
Wgłębienia w foremce wysmarować
czekoladą za pomocą pędzelka i wstawić do lodówki na 10 min. Starać się nie
wyjeżdżać za linię, bo później może być ciężko oderwać zastygniętą czekoladę od
pralinek.
5.
Ponownie posmarować wgłębienia czekoladą
i wstawić do lodówki na 10 min.
6.
Wypełnić je masą orzechową,
zostawiając od góry 2 mm miejsca na czekoladę.
7.
Wypełnić do końca czekoladą i wstawić
do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
8.
Pralinki delikatnie wyjąć z foremki.
Wyglądają przepięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
OdpowiedzUsuń