Bitki wieprzowe z pieczarkami

Drukuj

Bitki wieprzowe duszone w cebuli w zestawieniu z pieczarkami smakują naprawdę dobrze :) Grzyby dzięki szybkiemu przesmażeniu na większym ogniu, nie puszczają wody i są bardzo soczyste. Mięso jest miękkie i kruche, purée aksamitne i maślane, a całość uzupełnia pyszny kiszony ogórek ;)
 
Składniki, 4 porcje:
Bitki
600 g schabu bez kości
sól
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki mielonego kminku
3 łyżki oleju rzepakowego / oliwy z oliwek extravergine
1 ząbek czosnku w łupince
2 średnie cebule pokrojone w piórka

400 g pieczarek
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu ziołowego

Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka

4 ogórki kiszone

1.     Schab pokroić na 1 cm plastry i rozbić tłuczkiem pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
2.     Posolić, popieprzyć i posypać kminkiem z dwóch stron.
3.     Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać zgnieciony ręką czosnek i obsmażyć mięso z dwóch stron na średnim ogniu.
4.     Mięso przełożyć do rondla, czosnek wyrzucić i przysmażyć cebulę na złoty kolor na tym samym oleju.
5.     Zalać szklanką wody, zagotować i przelać wszystko do rondla z mięsem.
6.     Dusić do miękkości pod przykryciem przez ok. 1 h. W razie konieczności podlewać wodą.
7.     Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki i smażyć na złoty kolor na większym ogniu, żeby nie puściły wody. Pod koniec smażenia posolić i popieprzyć.
8.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
9.     Przecisnąć je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
10.  Bitki przełożyć na talerze, pieczarki wymieszać z cebulą, ewentualnie posolić do smaku i ułożyć na mięsie.
11.  Podawać z purée i ogórkiem kiszonym.





0 komentarze:

Prześlij komentarz