Pierniczki alpejskie

Drukuj

Najlepsze domowe pierniczki, jakie jadłyśmy! Połowę z nich nadziałyśmy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Zarówno z nadzieniem, jak i bez są przepyszne, puszyste i rozpływają się w ustach. Pierniki można polukrować lub polać polewą czekoladową od razu lub dopiero dzień przed spożyciem. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, później lekko twardnieją (choć wciąż są miękkie) i znów jeszcze bardziej miękną. Najlepiej piec je 2 tygodnie lub minimum 3 dni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w zamkniętej puszce. Można do niej włożyć skórkę z jabłka (wtedy szybciej zmiękną) i wymieniać ją co kilka dni. Przepis Kaeru, troszkę zmodyfikowany.

Składniki, ok. 60 sztuk:
Pierniczki
335 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka gorzkiego kakao
135 g miodu (80 ml)
1 ½ kopiastej łyżki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
85 g masła
65 ml śmietany 12% / 18% (najlepiej w temp. pokojowej)
1 łyżeczka sody
1 zimne białko
3 żółtka
125 g cukru

1 białko do nabłyszczenia pierniczków (opcjonalnie)

Nadzienie: 25 łyżeczek powideł śliwkowych / masa z orzechów laskowych

Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

1.     Mąkę i kakao przesiać do miski i wymieszać.
2.     Do rondelka wlać miód, dodać przyprawy i zagotować.
3.     Zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać do jego rozpuszczenia.
4.     Śmietanę wlać do szklanki i wymieszać ją z sodą. Śmietana zwiększy objętość.
5.     Białko ubić na sztywną pianę (2-3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
6.     Pianę ubijać jeszcze przez 1 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 15 sek.).
7.     Ubite jajka wlać do mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.
8.     Wlać miód i delikatnie wymieszać.
9.     Dodać śmietanę z sodą i znów delikatnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, puszyste i lepiące.
10.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 24 h do lodówki. Ciasto zgęstnieje.
11.  Piekarnik nastawić na 180°C.
12.  Stolnicę i ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 4 mm i wykrawać pierniczki. Jeżeli pierniczki mają być nadziewane, ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i na jego połowie delikatnie zaznaczyć foremką miejsca, gdzie będą wykrawane pierniczki. Na ich środek nałożyć po pół łyżeczki powideł lub masy orzechowej i przykryć drugą warstwą ciasta. Docisnąć ciasto dookoła nadzienia i wykrawać pierniczki.
13.  Układać je na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w ok. 3 cm odległości od siebie.
14.  Posmarować białkiem i piec przez 8 min (małe pierniczki i pierniczki z dziurką przez 7 min).
15.  Wystudzone pierniki lukrować lub zanurzać w polewie czekoladowej: śmietanę kremówkę wlać do rondelka i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.
16.  Przechowywać w zamkniętej puszce.






0 komentarze:

Prześlij komentarz