Najlepsze domowe pierniczki, jakie jadłyśmy! Połowę z
nich nadziałyśmy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Zarówno z nadzieniem,
jak i bez są przepyszne, puszyste i rozpływają się w ustach. Pierniki można polukrować
lub polać polewą czekoladową od razu lub dopiero dzień przed spożyciem. Zaraz
po upieczeniu są bardzo miękkie, później lekko twardnieją (choć wciąż są
miękkie) i znów jeszcze bardziej miękną. Najlepiej piec je 2 tygodnie lub
minimum 3 dni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w zamkniętej
puszce. Można do niej włożyć skórkę z jabłka (wtedy szybciej zmiękną) i
wymieniać ją co kilka dni. Przepis Kaeru, troszkę zmodyfikowany.
Składniki, ok. 60 sztuk:
Pierniczki
335 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka gorzkiego kakao
135 g miodu (80 ml)
1 ½ kopiastej łyżki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
85 g masła
65 ml śmietany 12% / 18% (najlepiej w
temp. pokojowej)
1 łyżeczka sody
1 zimne białko
3 żółtka
125 g cukru
1 białko do nabłyszczenia
pierniczków (opcjonalnie)
Nadzienie: 25 łyżeczek powideł śliwkowych / masa z orzechów laskowych
Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1.
Mąkę i kakao
przesiać do miski i wymieszać.
2.
Do rondelka wlać
miód, dodać przyprawy i zagotować.
3.
Zdjąć z ognia,
włożyć masło i mieszać do jego rozpuszczenia.
4.
Śmietanę wlać do
szklanki i wymieszać ją z sodą. Śmietana zwiększy objętość.
5.
Białko ubić na
sztywną pianę (2-3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
6.
Pianę ubijać
jeszcze przez 1 min i stopniowo dodawać po 1
żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 15 sek.).
7.
Ubite jajka wlać
do mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.
8.
Wlać miód i
delikatnie wymieszać.
9.
Dodać śmietanę z
sodą i znów delikatnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, puszyste i lepiące.
10.
Miskę z ciastem
przykryć ściereczką i odstawić na 24 h do lodówki. Ciasto zgęstnieje.
11.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
12.
Stolnicę i ciasto
podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 4 mm i wykrawać pierniczki. Jeżeli
pierniczki mają być nadziewane, ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i na jego
połowie delikatnie zaznaczyć foremką miejsca, gdzie będą wykrawane pierniczki. Na
ich środek nałożyć po pół łyżeczki powideł lub masy orzechowej i przykryć drugą
warstwą ciasta. Docisnąć ciasto dookoła nadzienia i wykrawać pierniczki.
13.
Układać je na
folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w ok. 3 cm odległości od siebie.
14.
Posmarować
białkiem i piec przez 8 min (małe pierniczki i pierniczki z dziurką przez 7 min).
15.
Wystudzone
pierniki lukrować lub zanurzać w polewie czekoladowej: śmietanę kremówkę wlać do rondelka
i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na
kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.
16.
Przechowywać w
zamkniętej puszce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz