Buraczki
na ciepło to nasz ulubiony (tuż obok marchewki z groszkiem) dodatek do kotletów
mielonych. Są pyszne, kremowe i lekko czosnkowe. Co ważne, smakują również dzieciom. Jeżeli lubicie buraczki
bardziej zawiesiste, po rozpuszczeniu masła poprószcie je łyżeczką mąki.
Smacznego!
500 g buraków
½ łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany kremówki 36 % / śmietany 18 %
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
1.
Ugotować buraki (ok. 30 min), obrać i
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.
Przełożyć do garnka i skropić sokiem z
cytryny.
3.
Dodać masło, śmietanę, czosnek
przeciśnięty przez praskę i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masło
się rozpuści.
4.
Poprószyć mąką (opcjonalnie), doprawić
do smaku cukrem, solą i gotować przez ok. 1 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz