Buraczki na ciepło

Drukuj

Buraczki na ciepło to nasz ulubiony (tuż obok marchewki z groszkiem) dodatek do kotletów mielonych. Są pyszne, kremowe i lekko czosnkowe. Co ważne, smakują również dzieciom. Jeżeli lubicie buraczki bardziej zawiesiste, po rozpuszczeniu masła poprószcie je łyżeczką mąki. Smacznego!
 

Składniki, 4 porcje:
500 g buraków
½ łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany kremówki 36 % / śmietany 18 %
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
sól do smaku

1.    Ugotować buraki (ok. 30 min), obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.    Przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny.
3.    Dodać masło, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masło się rozpuści.
4.    Poprószyć mąką (opcjonalnie), doprawić do smaku cukrem, solą i gotować przez ok. 1 min.


0 komentarze:

Prześlij komentarz