Pasta z pesto z cukinii

Drukuj

Tradycyjne pesto przygotowuje się z bazylii, orzeszków pinii, czosnku, oliwy z oliwek extravergine i sera pecorino lub parmezanu. Dziś proponujemy Wam pesto z cukinii, w którym większość bazylii zastępuje się cukinią. Jest bardzo dobre i smakuje również dzieciom.
 
Składniki, 2-3 porcje:
2 małe cukinie
½ małej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 szczypty soli morskiej
1 ząbek czosnku
10 listków bazylii
1 łyżka orzeszków pinii / arachidowych
2 łyżki startego parmezanu
200 g penne
3 l wody
łyżka soli morskiej

1.    Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.    Cebulę pokroić w kostkę.
3.    Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.    Dodać cukinie, posolić i dusić na wolnym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
5.    Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
6.    Przełożyć cukinie do malaksera, dodać czosnek, bazylię, orzeszki pinii i parmezan.
7.    Zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie doprawić solą do smaku.
8.    Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
9.    Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
10.  Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz