Tradycyjne pesto przygotowuje
się z bazylii, orzeszków pinii, czosnku, oliwy z oliwek extravergine i sera
pecorino lub parmezanu. Dziś proponujemy Wam pesto z cukinii, w którym większość
bazylii zastępuje się cukinią. Jest bardzo dobre i smakuje również dzieciom.
Składniki, 2-3 porcje:
2 małe cukinie
½ małej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 szczypty soli morskiej
1 ząbek czosnku
10 listków bazylii
1 łyżka orzeszków pinii / arachidowych
2 łyżki startego parmezanu
200 g penne
3 l wody
łyżka soli morskiej
1. Cukinie zetrzeć na tarce o
dużych oczkach.
2. Cebulę pokroić w kostkę.
3. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę
i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4. Dodać cukinie, posolić i dusić
na wolnym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
5. Nastawić wodę na makaron i
wsypać sól.
6. Przełożyć cukinie do
malaksera, dodać czosnek, bazylię, orzeszki pinii i parmezan.
7. Zmiksować na jednolitą masę i
ewentualnie doprawić solą do smaku.
8. Na wrzącą wodę wrzucić
makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
9. Makaron odcedzić, włożyć z
powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
10. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz