Pierogi ruskie

Drukuj

Kolejne pierogi naszej mamy. Są bardzo smaczne i delikatne. Dodatek pieprzu ziołowego wzbogaca ich smak. Pierogi można odsmażyć na patelni lub zamrozić (należy je wrzucić surowe na wrzącą wodę, doprowadzić do wrzenia, od razu wyciągnąć, ostudzić i natłuścić).


Składniki, 50 sztuk:
Ciasto pierogowe
500 g mąki pszennej poznańskiej
250-330 ml gorącej wody
1 łyżka masła

Farsz
500 g ziemniaków
500 g twarogu półtłustego / tłustego
1 mała cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Do podania: masło / cebulka przysmażona na oleju rzepakowym / rozpuszczony smalec ze skwarkami, kwaśna śmietana

1.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
2.     Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski.
3.     W gorącej wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką lub ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile zabierze mąka, czyli tylko do połączenia się składników.
4.     Powygniatać chwilę, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie konieczności podsypywać mąką.
5.     Przykryć ściereczką i odstawić na 15-30 min.
6.     Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków razem z serem.
7.     Cebulę pokroić w kosteczkę, przysmażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym i przełożyć do miski z ziemniakami i serem.
8.     Farsz doprawić do smaku i dobrze wymieszać.
9.     Ciasto rozwałkowywać na grubość 2 mm na stolnicy wysypanej mąką.
10.  Wykrawać szklanką kółka, nakładać po kopiastej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi ciasta.
11.  Pierogi układać na ściereczce lub stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania.
12.  Nastawić wodę na pierogi i dobrze posolić (na 4 l wody 2 łyżeczki soli).
13.  Pierogi wrzucać partiami na wrzącą wodę (po 15-20 pierogów), zagotować i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
14.  Gotować przez 2-3 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
15.  Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, nakładać na talerze i polewać masłem lub przysmażoną cebulką.




0 komentarze:

Prześlij komentarz