Spaghetti z boczkiem i pomidorami

Drukuj

Spaghetti z wędzonym boczkiem, świeżymi pomidorami i pikantną papryczką posmakuje niejednemu z Was :) Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Lubią je nawet najmłodsi (bez dodatku peperoncino). Dorosłym do tej pasty polecamy czerwone wytrawne wino np. Nero d’Avola.


Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
½ małej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
200 g wędzonego boczku / pancetty
60 ml białego wytrawnego wina
4 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
300 g spaghetti
3 szczypty soli morskiej
peperoncino do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.     Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
2.     Cebulę pokroić w kosteczkę.
3.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.     Boczek pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić.
5.     Podlać winem i odparowywać przez 2 min.
6.     Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i gotować przez 10 min.
7.     Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.     Sos doprawić solą i peperoncino, zdjąć z palnika, wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
9.     Spaghetti odcedzić, przełożyć na patelnię z sosem i wymieszać.
10.  Makaron nałożyć na talerze i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz