Spaghetti z wędzonym
boczkiem, świeżymi pomidorami i pikantną papryczką posmakuje niejednemu z Was
:) Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Lubią je nawet najmłodsi (bez dodatku
peperoncino). Dorosłym do tej pasty polecamy czerwone wytrawne wino np. Nero d’Avola.
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
½ małej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
200 g wędzonego boczku / pancetty
60 ml białego wytrawnego wina
4 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
300 g spaghetti
3 szczypty soli morskiej
peperoncino do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano
1. Nastawić wodę na makaron i
wsypać sól.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę.
3. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę
i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4. Boczek pokroić w małą kostkę,
wrzucić na patelnię i zrumienić.
5. Podlać winem i odparowywać przez
2 min.
6. Pomidory pokroić w kosteczkę,
dodać na patelnię i gotować przez 10 min.
7. Na wrzącą wodę wrzucić
makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8. Sos doprawić solą i
peperoncino, zdjąć z palnika, wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
9. Spaghetti odcedzić, przełożyć
na patelnię z sosem i wymieszać.
10. Makaron nałożyć na talerze i posypać
parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz