Domowe zapiekanki to kolejny
smak naszego dzieciństwa. Naszymi ulubionymi są te tradycyjne: z przysmażonymi
pieczarkami i cebulą. Doprawiamy je pieprzem ziołowym, solą i peperoncino. Gotową
zapiekankę możecie posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pycha! :)
300 g pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2-3 szczypty soli kuchennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
peperoncino do smaku
100 g żółtego sera
1 bagietka
łyżka masła
ketchup
majonez
1 łyżka posiekanej natki pietruszki / 2 łyżki szczypiorku
1. Pieczarki oczyścić i zetrzeć
na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę.
3. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę
i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4. Wrzucić pieczarki, posolić i
smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.
5. Dodać pieprz ziołowy,
peperoncino i zdjąć z palnika.
6. Piekarnik nastawić na 180°C.
7. Ser zetrzeć na tarce o dużych
oczkach.
8. Bagietkę przekroić w poprzek na
pół i wzdłuż na pół.
9. Każdą połówkę posmarować
cienko masłem, nałożyć pieczarki i posypać żółtym serem.
10. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i zapiekać przez 10 min, aż ser dobrze się roztopi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz