Zapiekanki z pieczarkami

Drukuj

Domowe zapiekanki to kolejny smak naszego dzieciństwa. Naszymi ulubionymi są te tradycyjne: z przysmażonymi pieczarkami i cebulą. Doprawiamy je pieprzem ziołowym, solą i peperoncino. Gotową zapiekankę możecie posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pycha! :)
 


Składniki, 4 zapiekanki:
300 g pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2-3 szczypty soli kuchennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
peperoncino do smaku
100 g żółtego sera
1 bagietka
łyżka masła
ketchup
majonez
1 łyżka posiekanej natki pietruszki / 2 łyżki szczypiorku

1.     Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.     Cebulę pokroić w kosteczkę.
3.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.     Wrzucić pieczarki, posolić i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.
5.     Dodać pieprz ziołowy, peperoncino i zdjąć z palnika.
6.     Piekarnik nastawić na 180°C.
7.     Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
8.     Bagietkę przekroić w poprzek na pół i wzdłuż na pół.
9.     Każdą połówkę posmarować cienko masłem, nałożyć pieczarki i posypać żółtym serem.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 min, aż ser dobrze się roztopi.
11.  Wyjąc z piekarnika, polać ketchupem, majonezem i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz