Muffinki z kostkami

Drukuj

Mroczne, czekoladowe muffinki z bezowymi kostkami są przepyszne, mięsiste, wilgotne i puszyste :) Są przy tym bardzo efektowne i idealnie nadają się na dzisiejsze święto. Szybko się je przygotowuje, dlatego zdążycie je zrobić jeszcze dziś na halloweenowy wieczór. Straaasznie polecamy! ;)
 
Składniki, 12 sztuk:
Bezowe kości
1 białko
szczypta soli
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny

Muffinki
100 g gorzkiej czekolady
150 g masła
300 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g drobnego cukru
2 jajka
150 ml mleka
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / ekstraktu / likieru pomarańczowego

Polewa czekoladowa
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%

1.     Piekarnik nastawić na 140°C.
2.     Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
3.     Po dodaniu cukru miksować białka przez 1 min, dodać mąkę ziemniaczaną i miksować również przez 1 min.
4.     Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i miksować przez 1-2 min.
5.     Gotową masę bezową włożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kształt kostki bez jednej końcówki.
6.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. Gdyby kostki za bardzo się rumieniły, wystarczy przykryć je folią aluminiową. Jeżeli wolicie bardziej suche bezy, należy je piec w 120°C przez 70 min lub dłużej (najlepiej spróbować 1 bezę).
7.     Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C.
9.     Czekoladę posiekać na małe kawałki.
10.  Masło roztopić i odstawić.
11.  Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce i przesiać przez sitko.
12.  Dodać cukier i wymieszać.
13.  Jajka miksować z mlekiem i skórką z pomarańczy przez 1 min, aż będą puszyste.
14.  Dodać sypkie składniki w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
15.  Wlać masło, wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, pod koniec dodając ekstrakt z wanilii.
16.  Masę przełożyć do formy na muffinki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 min do suchego patyczka.
17.  Muffiny wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
18.  Śmietanę kremówkę wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia.
19.  Zdjąć z palnika, włożyć gorzką czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
20.  Odkroić czubek każdej muffinki i pokruszyć go w dłoniach.
21.  Wierzch muffinów posmarować polewą czekoladową i posypać okruszkami ciasta.
22.  W każdej muffince zrobić dziurkę i włożyć w nią bezową kostkę.
23.  Okruszki polać gdzieniegdzie polewą czekoladową.



0 komentarze:

Prześlij komentarz