Tagliatelle alla boscaiola

Drukuj

Tagliatelle alla boscaiola, czyli pasta leśniczego ;)  U nas w wersji z mięsem mielonym, zielonym groszkiem i pieczarkami, podlana białym wytrawnym winem. Zamiast tagliatelle możecie użyć spaghetti, penne lub muszelek. Życzymy smacznego :)
 
Składniki, 4 porcje:
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
400 g mielonego mięsa wołowego
50 ml białego wytrawnego wina
160 g pieczarek (mogą być też mrożone)
70 g mrożonego zielonego groszku
3-4 szczypty soli morskiej
2 łyżki krojonych pomidorów bez skórek
peperoncino / czarny pieprz
360 g makaronu tagliatelle
kilka łyżek startego parmezanu

1.     Cebulę pokroić w kostkę.
2.     Rozgrzać głęboką patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3.     Dodać mięso i smażyć przez 10 min ciągle mieszając, aby nie zbiło się w duże kawałki.
4.     Podlać winem i odparowywać przez 2 min.
5.     Pieczarki pokroić w 0,5 cm plasterki i dodać na patelnię razem z groszkiem.
6.     Posolić, wlać pomidory i dusić pod przykryciem przez 20 min.
7.     Nastawić wodę na makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać łyżkę soli.
8.     Na wrzącą wodę wrzucić tagliatelle i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
9.     Sos doprawić solą i peperoncino i dusić jeszcze przez 5 min.
10.  Makaron odcedzić i wymieszać z sosem na patelni.
11.  Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz