Penne alla Norma

Drukuj

Penne alla Norma to pyszne danie kuchni sycylijskiej, które przyrządza się tam głównie na niedzielny obiad. Smażone bakłażany, sos pomidorowy i ricotta tworzą idealne zestawienie :) Do potrawy możecie przygotować sos z poniższego przepisu lub wykorzystać gotowy, domowy sos pomidorowy. Wystarczy go wtedy tylko podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Jeżeli nie uda Wam się dostać twardej ricotty, pastę posypcie startym parmezanem lub grana padano. Smacznego!
 
Składniki, 6 porcji:
2 bakłażany
2 l wody do namoczenia bakłażanów
1 łyżka soli
150 ml oliwy z oliwek do smażenia bakłażanów
700 ml sosu pomidorowego / sos z poniższego przepisu
kilka łyżek startej twardej ricotty (ricotta salata)
4 l wody do ugotowania makaronu
1,5-2 łyżki soli morskiej
400 g penne / tortiglioni

Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 ząbki czosnku
1 butelka (700 ml) passaty pomidorowej
garść świeżej bazylii
2-3 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru

1.    Bakłażany umyć i pokroić w 2 cm kostkę.
2.    Do miski wlać wodę, wsypać sól i wymieszać.
3.    Włożyć bakłażany i odstawić na ok. 30 min.
4.    Odcedzić i osuszyć na bawełnianej ściereczce lub papierowych ręcznikach.
5.    W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i smażyć na średnim ogniu na ciemnopomarańczowy kolor.
6.    W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obrane ząbki czosnku i przysmażyć na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
7.    Wlać passatę pomidorową, wypłukać butelkę 100 ml wody i wlać ją do garnka.
8.    Dodać garść bazylii i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min.
9.    Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
10.  Sos doprawić solą, cukrem i gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 min.
11.  Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
12.  Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
13.  Polać trzema chochlami sosu pomidorowego i wymieszać.
14.  Makaron nałożyć na talerze, polać resztą sosu, posypać ricottą i poukładać usmażone bakłażany.


0 komentarze:

Prześlij komentarz