Penne alla Norma to pyszne danie
kuchni sycylijskiej, które przyrządza się tam głównie na niedzielny obiad. Smażone
bakłażany, sos pomidorowy i ricotta tworzą idealne zestawienie :) Do potrawy
możecie przygotować sos z poniższego przepisu lub wykorzystać gotowy, domowy sos pomidorowy. Wystarczy go wtedy tylko podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem.
Jeżeli nie uda Wam się dostać twardej ricotty, pastę posypcie startym parmezanem
lub grana padano. Smacznego!
Składniki, 6 porcji:
2 bakłażany
2 l wody do namoczenia bakłażanów
1 łyżka soli
150 ml oliwy z oliwek do smażenia bakłażanów
700 ml sosu pomidorowego / sos z poniższego przepisu
kilka łyżek startej twardej ricotty (ricotta
salata)
4 l wody do ugotowania makaronu
1,5-2 łyżki soli morskiej
400 g penne / tortiglioni
Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 ząbki czosnku
1 butelka (700 ml) passaty pomidorowej
garść świeżej bazylii
2-3 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru
1. Bakłażany umyć i pokroić w 2 cm
kostkę.
2. Do miski wlać wodę, wsypać sól
i wymieszać.
3. Włożyć bakłażany i odstawić
na ok. 30 min.
4. Odcedzić i osuszyć na bawełnianej
ściereczce lub papierowych ręcznikach.
5. W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić bakłażany i smażyć na średnim ogniu na ciemnopomarańczowy kolor.
6. W garnku rozgrzać oliwę,
wrzucić obrane ząbki czosnku i przysmażyć na złoty kolor, mieszając od czasu do
czasu.
7. Wlać passatę pomidorową, wypłukać
butelkę 100 ml wody i wlać ją do garnka.
8. Dodać garść bazylii i gotować
pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min.
9. Nastawić wodę na makaron i
wsypać sól.
10. Sos doprawić solą, cukrem i gotować
bez przykrycia jeszcze przez 10 min.
11. Na wrzącą wodę wrzucić
makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
12. Makaron odcedzić i włożyć z powrotem
do garnka.
13. Polać trzema chochlami sosu
pomidorowego i wymieszać.
14. Makaron nałożyć na talerze, polać
resztą sosu, posypać ricottą i poukładać usmażone bakłażany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz