Bresaola z rukolą i parmezanem

Drukuj

Bresaola to suszona polędwica wołowa. Podawana jest z rukolą, wiórkami parmezanu, oliwą z oliwek extravergine i sokiem z cytryny. Całość można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięciutkie, kruche mięso w połączeniu z tymi składnikami jest po prostu wyśmienite! Ponadto potrawa jest bardzo odżywcza i szybka w przygotowaniu. 
 


Składniki, 2 porcje:
200 g bresaoli
2 garście rukoli
sok wyciśnięty z 1 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
świeżo mielony czarny pieprz do smaku (opcjonalnie)
50 g parmezanu

1.    Rukolę umyć i osuszyć.
2.    Plasterki bresaoli ułożyć na talerzach.
3.    W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i polać mięso.
4.    Ewentualnie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
5.    Z parmezanu wyciąć nożem cienkie płatki i posypać nimi bresaolę.
6.    Na wierzchu ułożyć rukolę.
7.    Podawać z pieczywem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz