Tort z pajęczyną

Drukuj

Halloween zarówno w Polsce, jak i we Włoszech nie jest zbyt popularne. My również nie obchodzimy tego święta, ale dla jego zwolenników zrobiłyśmy dekorację w formie pajęczynki. Tort idealnie nadaje się też na urodziny czy inne uroczystości, wystarczy go tylko inaczej ozdobić. Na pewno będzie wszystkim smakował :) Składa się z puszystego, czekoladowego biszkoptu i kremu z bitej śmietany, mascarpone i konfitury wiśniowej. Możecie go przygotować nawet dzień wcześniej lub rozłożyć pracę na dwa dni: wieczorem upiec biszkopt, a w dniu podania tylko go przełożyć. 
 


Składniki, tortownica 21 cm:
Biszkopt
80 g mąki pszennej tortowej
50 g kakao
5 zimnych jajek
szczypta soli
170 g drobnego cukru

10 łyżek mocnej herbaty
2 łyżki wiśniówki (opcjonalnie)

1.     Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
2.     Mąkę i kakao wymieszać dokładnie w misce.
3.     Piekarnik nastawić na 170°C.
4.     Oddzielić żółtka od białek.
5.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
6.     Pianę ubijać jeszcze przez 3 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.).
7.     Mąkę z kakao przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
8.     Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.
9.     Biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić i zdjąć obręcz.
10.  Obrócić go spodem do góry, położyć na paterze i delikatnie usunąć papier do pieczenia.
11.  Wymieszać herbatę z wiśniówką.
12.  Biszkopt przekroić na 3 blaty i nasączyć każdy z nich 3-4 łyżkami herbaty z wiśniówką.
13.  Na dolnym blacie rozsmarować równomiernie krem z konfiturą, zostawiając 2 łyżki.
14.  Położyć drugi blat, lekko docisnąć, nałożyć bitą śmietanę z mascarpone, zostawiając 2 łyżki i wyrównać powierzchnię.
15.  Pozostałości kremów delikatnie ze sobą połączyć.
16.  Położyć trzeci blat, lekko docisnąć, wysmarować boki tortu resztą kremu i wyrównać nożem. Wstawić do lodówki.
17.  Tort wyjąć z lodówki i rozprowadzić na nim polewę czekoladową.
18.  Napełnić rękaw cukierniczy białą czekoladą i zrobić spiralę na polewie czekoladowej.
19.  Wykałaczką zrobić linie od środka do zewnątrz, tworząc pajęczynę.
20.  Przechowywać w lodówce.

Krem
500 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
250 g mascarpone
1 op. cukru wanilinowego / 1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka cukru pudru
1 słoiczek (240 g) konfitury wiśniowej / malinowej

1.     Zmiksować śmietankę z mascarpone na sztywną i gęstą masę, pod koniec wsypując cukier.
2.     Połowę kremu przełożyć do innej miski i zmiksować go z konfiturą tylko do połączenia się składników.

Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

30 g białej czekolady na pajęczynę
rękaw cukierniczy / strzykawka

1.     100 ml śmietany kremówki wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia.
2.     Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
3.     Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.






3 komentarze:

  1. Tort wygląda przepysznie :) Chciałabym zrobić ten tort na urodziny, tylko mam tortownicę o średnicy 24 cm, czy proporcje na biszkopt mogą być takie jak na 21 cm, czy lepiej podwoić proporcje ? Z góry dziękuję za informację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję Ci proporcje na tortownicę 24 cm: 100 g mąki, 60 g kakao, 6 jajek, 200 g drobnego cukru. Jeśli chodzi o przełożenie, to zwiększ ilość kremówki o 100 ml i dodaj jeszcze 1 łyżkę cukru pudru :)

      Usuń