Pasta al forno

Drukuj

Pasta al forno to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Jest przepyszna i nie znamy osoby, której by nie smakowała. Sos jest podobny do tego z lasagni po bolońsku. Różni się przede wszystkim dodatkiem groszku i brakiem beszamelu. Jeżeli nie znajdziecie makaronu w kształcie kółeczek, użyjcie dowolnego krótkiego, np. muszelek. Makaron możecie również zapiec z żółtym serem zamiast z mozzarellą. Pasta al forno smakuje równie dobrze na drugi dzień, odgrzana na patelni z odrobiną wody lub oliwy. Koniecznie do wypróbowania… i ciągłego powtarzania! :)




Składniki, forma 24x34, 6-8 porcji:
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ szklanki mrożonego zielonego groszku
500 g wołowego mięsa mielonego
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 butelka (ok. 700 g) passaty pomidorowej
3-4 szczypty soli morskiej
1 łyżeczka cukru
peperoncino / chili
4 l wody
1,5 łyżki soli morskiej
500 g makaronu anelletti / muszelek
2 kulki mozzarelli pokrojonej w kosteczkę lub plasterki
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.    Cebulę i marchew pokroić w kostkę, a seler naciowy w 0,5 cm plasterki.
2.    W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić przygotowane warzywa razem z groszkiem i przysmażać 10 min, często mieszając.
3.    Dodać mięso mielone i smażyć, aż zmieni kolor.
4.    Podlać winem i odparować (ok. 2 min).
5.    Ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać z mięsem.
6.    Zalać wszystko passatą pomidorową, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 40 min.
7.    Posolić, dodać cukier, peperoncino do smaku i gotować jeszcze przez 5 min.
8.    Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
9.    Piekarnik nastawić na 180°C.
10.  Makaron gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
11.  Do formy wlać 2 chochle sosu pomidorowego i rozprowadzić go na całym spodzie.
12.  Makaron wymieszać z 3 chochlami sosu i przełożyć połowę do formy.
13.  Rozłożyć mozzarellę i polać makaron 2 chochlami sosu.
14.  Wsypać resztę makaronu i polać pozostałym sosem.
15.  Wierzch posypać parmezanem.
16.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 30-40 min, aż makaron będzie miękki.
17.  Wyjąć z piekarnika, odczekać 10-15 min i dopiero pokroić.







0 komentarze:

Prześlij komentarz