Pasta al forno to typowa
potrawa kuchni sycylijskiej. Jest przepyszna i nie znamy osoby, której by nie
smakowała. Sos jest podobny do tego z lasagni po bolońsku. Różni się przede
wszystkim dodatkiem groszku i brakiem beszamelu. Jeżeli nie znajdziecie
makaronu w kształcie kółeczek, użyjcie dowolnego krótkiego, np. muszelek.
Makaron możecie również zapiec z żółtym serem zamiast z mozzarellą. Pasta al
forno smakuje równie dobrze na drugi dzień, odgrzana na patelni z odrobiną wody
lub oliwy. Koniecznie do wypróbowania… i ciągłego powtarzania! :)
Składniki, forma 24x34, 6-8 porcji:
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
½ szklanki mrożonego zielonego groszku
500 g wołowego mięsa
mielonego
50 ml czerwonego wytrawnego
wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 butelka (ok. 700 g) passaty pomidorowej
3-4 szczypty soli morskiej
1 łyżeczka cukru
peperoncino / chili
4 l wody
1,5 łyżki soli morskiej
500 g makaronu anelletti / muszelek
2 kulki mozzarelli pokrojonej w kosteczkę lub plasterki
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano
1.
Cebulę i marchew
pokroić w kostkę, a seler naciowy w 0,5 cm plasterki.
2.
W dużym garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić przygotowane warzywa razem z groszkiem i przysmażać 10 min,
często mieszając.
3.
Dodać mięso
mielone i smażyć, aż zmieni kolor.
4.
Podlać winem i
odparować (ok. 2 min).
5.
Ewentualnie dodać
koncentrat pomidorowy i wymieszać z mięsem.
6.
Zalać wszystko
passatą pomidorową, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 40 min.
7.
Posolić, dodać
cukier, peperoncino do smaku i gotować jeszcze przez 5 min.
8.
Nastawić wodę na
makaron i wsypać sól.
9.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
10.
Makaron gotować przez
połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
11.
Do formy wlać 2
chochle sosu pomidorowego i rozprowadzić go na całym spodzie.
12.
Makaron wymieszać
z 3 chochlami sosu i przełożyć połowę do formy.
13.
Rozłożyć mozzarellę
i polać makaron 2 chochlami sosu.
14.
Wsypać resztę makaronu
i polać pozostałym sosem.
15. Wierzch posypać parmezanem.
16.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 30-40 min, aż makaron będzie miękki.
17. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10-15 min i dopiero pokroić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz