Cukinia z ziemniakami

Drukuj

Cukinia z ziemniakami to jedna z prostych potraw kuchni sycylijskiej. Wykorzystuje się w niej długą cukinię tenerumi, rosnącą na Sycylii. Ma ona 4-5 cm grubości i osiąga nawet 1,5 m! Zamiast niej możecie użyć jakiejkolwiek cukinii. Różni się ona przede wszystkim tym, że jest bardziej wodnista od innych. Danie jada się najczęściej na kolację, bo jest lekkostrawne. Możecie je zmiksować blenderem i podawać dzieciom od 7. miesiąca życia, pomijając peperoncino.
 

Składniki, 3 porcje:
1 średnia cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ długiej cukinii (ok. 70 cm) / 2 duże cukinie
3-4 średnie ziemniaki
350 ml wody
2 łyżki krojonych pomidorów bez skórek
3-4 szczypty soli morskiej
peperoncino (opcjonalnie)

1.     Cebulę pokroić w małą kostkę.
2.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3.     Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w 3-4 cm kawałki.
4.     Dodać do cebuli i smażyć przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
5.     Ziemniaki obrać, umyć i przekroić wzdłuż na pół, a następnie w grube plasterki.
6.     Dodać do cukinii i smażyć przez 3 min.
7.     Zalać wodą i dodać pomidory.
8.     Doprawić solą i ewentualnie szczyptą peperoncino.
9.     Gotować do miękkości przez ok. 30 min.
10.  Podawać na gorąco ze świeżą bagietką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz