Cukinia z ziemniakami to
jedna z prostych potraw kuchni sycylijskiej. Wykorzystuje się w niej długą
cukinię tenerumi, rosnącą na Sycylii. Ma ona 4-5 cm grubości i osiąga nawet 1,5
m! Zamiast niej możecie użyć jakiejkolwiek cukinii. Różni się ona przede
wszystkim tym, że jest bardziej wodnista od innych. Danie jada się najczęściej
na kolację, bo jest lekkostrawne. Możecie je zmiksować blenderem i podawać
dzieciom od 7. miesiąca życia, pomijając peperoncino.
Składniki, 3 porcje:
1 średnia cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ długiej cukinii (ok. 70 cm) / 2 duże cukinie
3-4 średnie ziemniaki
350 ml wody
2 łyżki krojonych pomidorów bez skórek
3-4 szczypty soli morskiej
peperoncino (opcjonalnie)
1. Cebulę pokroić w małą kostkę.
2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę
i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3. Cukinie obrać ze skórki, przekroić
wzdłuż na pół i pokroić w 3-4 cm kawałki.
4. Dodać do cebuli i smażyć
przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Ziemniaki obrać, umyć i przekroić
wzdłuż na pół, a następnie w grube plasterki.
6. Dodać do cukinii i smażyć przez
3 min.
7. Zalać wodą i dodać pomidory.
8. Doprawić solą i ewentualnie
szczyptą peperoncino.
9. Gotować do miękkości przez ok.
30 min.
10. Podawać na gorąco ze świeżą
bagietką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz