Pierś z kurczaka w panierce z parmezanem i natką pietruszki

Drukuj

Kotlety z piersi z kurczaka w pysznej panierce z parmezanem i natką pietruszki smakują zupełnie inaczej i dużo lepiej niż te w zwykłej panierce. W taki sam sposób przyrządzamy również kotlety z wieprzowiny czy bakłażanów. Do kotletów polecamy równie smaczną sałatkę z pomidorków koktajlowych. Danie możecie podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, frytkami lub świeżym pieczywem. 
 


Składniki, 2 porcje:
Sałatka z pomidorków koktajlowych
300 g pomidorków koktajlowych
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty suszonego oregano
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine

Kotlety
300 g piersi z kurczaka
1 duże jajko
6-8 łyżek bułki tartej
2 łyżki parmezanu / grana padano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 szczypty soli
oliwa z oliwek do smażenia

1.     Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na pół i włożyć do salaterki.
2.     Posolić, dodać roztarte w palcach oregano, czosnek pokrojony w 2 mm plasterki i oliwę.
3.     Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na kilkanaście min, żeby sałatka nabrała smaku.
4.     Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry, tak jak na kotlety.
5.     Każdy plaster rozbić tłuczkiem pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
6.     Jajko roztrzepać widelcem w głębokim talerzu.
7.     Bułkę tartą wysypać na duży talerz, dodać parmezan, natkę pietruszki, sól i wymieszać.
8.     Kotlety obtaczać z obu stron w jajku, a następnie w bułce tartej.
9.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć kotlety z obu stron na złotopomarańczowy kolor.
10.  Podawać z sałatką z pomidorków koktajlowych.





0 komentarze:

Prześlij komentarz