Kotlety z piersi z kurczaka w
pysznej panierce z parmezanem i natką pietruszki smakują zupełnie inaczej i
dużo lepiej niż te w zwykłej panierce. W taki sam sposób przyrządzamy również
kotlety z wieprzowiny czy bakłażanów. Do kotletów polecamy równie smaczną sałatkę
z pomidorków koktajlowych. Danie możecie podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi
ziemniakami, frytkami lub świeżym pieczywem.
Składniki, 2 porcje:
Sałatka z pomidorków
koktajlowych
300 g pomidorków koktajlowych
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty suszonego oregano
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
Kotlety
300 g piersi z kurczaka
1 duże jajko
6-8 łyżek bułki tartej
2 łyżki parmezanu / grana padano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 szczypty soli
oliwa z oliwek do smażenia
1. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć,
przekroić na pół i włożyć do salaterki.
2. Posolić, dodać roztarte w
palcach oregano, czosnek pokrojony w 2 mm plasterki i oliwę.
3. Wszystkie składniki wymieszać
i odstawić na kilkanaście min, żeby sałatka nabrała smaku.
4. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć
papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry, tak jak na kotlety.
5. Każdy plaster rozbić
tłuczkiem pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
6. Jajko roztrzepać widelcem w głębokim
talerzu.
7. Bułkę tartą wysypać na duży
talerz, dodać parmezan, natkę pietruszki, sól i
wymieszać.
8. Kotlety obtaczać z obu stron w
jajku, a następnie w bułce tartej.
9. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę
i smażyć kotlety z obu stron na złotopomarańczowy kolor.
10. Podawać z sałatką z pomidorków
koktajlowych.
0 komentarze:
Prześlij komentarz