Spaghetti ze świeżymi małżami,
podsmażonym czosnkiem i natką pietruszki… Całość podlana białym wytrawnym
winem… To zdecydowanie najpyszniejsza pasta na świecie (przynajmniej dla
Kasi;). Tego smaku się po prostu nie zapomina! Jeśli nie uda Wam się kupić
świeżych małży, możecie użyć mrożonych. Spróbujcie koniecznie :)
Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1 ½ łyżki soli morskiej
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 ząbki czosnku
500 g świeżych lub mrożonych małży
50 ml białego wytrawnego wina
270 g spaghetti / fettuccine
peperoncino
1 ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki wody z gotującego się makaronu
1. Do zlewu lub miski włożyć
świeże małże, zalać je wodą, lekko posolić i zostawić je na 1 h, żeby oczyściły
się z piasku. Otwarte muszle świeżych małży wyrzucić.
Mrożone małże rozmrozić i
opłukać pod bieżącą wodą.
2. Nastawić wodę na makaron i
wsypać sól.
3. Czosnek pokroić w kosteczkę.
4. W średnim garnku rozgrzać oliwę
i przysmażyć czosnek na zloty kolor.
5. Dodać małże i dusić na wolnym
ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min, aż muszelki się otworzą od czasu do
czasu potrząsając garnkiem.
6. Kiedy wszystkie muszle będą
już otwarte, podlać winem i trochę odparować (2 min).
7. Na wrzącą wodę wrzucić
spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8. Sos doprawić peperoncino,
wsypać natkę pietruszki, wlać 3 łyżki wody z gotującego się makaronu i zdjąć z
ognia.
9. Małże powyjmować z muszli,
zostawiając 15 w muszelkach do dekoracji. Zamknięte muszle wyrzucić.
10. Makaron odcedzić, przełożyć
do garnka z małżami i wymieszać.
11. Nałożyć na talerze, polać
pozostałym sosem i udekorować małżami w
muszelkach.
12. Podawać z lampką białego
wytrawnego wina.
Wersja z makaronem fettuccine
0 komentarze:
Prześlij komentarz