Spaghetti z małżami

Drukuj

Spaghetti ze świeżymi małżami, podsmażonym czosnkiem i natką pietruszki… Całość podlana białym wytrawnym winem… To zdecydowanie najpyszniejsza pasta na świecie (przynajmniej dla Kasi;). Tego smaku się po prostu nie zapomina! Jeśli nie uda Wam się kupić świeżych małży, możecie użyć mrożonych. Spróbujcie koniecznie :)
 

Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1 ½ łyżki soli morskiej
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 ząbki czosnku
500 g świeżych lub mrożonych małży
50 ml białego wytrawnego wina
270 g spaghetti / fettuccine
peperoncino
1 ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki wody z gotującego się makaronu

1.     Do zlewu lub miski włożyć świeże małże, zalać je wodą, lekko posolić i zostawić je na 1 h, żeby oczyściły się z piasku. Otwarte muszle świeżych małży wyrzucić.
Mrożone małże rozmrozić i opłukać pod bieżącą wodą.
2.     Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
3.     Czosnek pokroić w kosteczkę.
4.     W średnim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć czosnek na zloty kolor.
5.     Dodać małże i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min, aż muszelki się otworzą od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
6.     Kiedy wszystkie muszle będą już otwarte, podlać winem i trochę odparować (2 min).
7.     Na wrzącą wodę wrzucić spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.     Sos doprawić peperoncino, wsypać natkę pietruszki, wlać 3 łyżki wody z gotującego się makaronu i zdjąć z ognia.
9.     Małże powyjmować z muszli, zostawiając 15 w muszelkach do dekoracji. Zamknięte muszle wyrzucić.
10.  Makaron odcedzić, przełożyć do garnka z małżami i wymieszać.
11.  Nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i udekorować małżami w muszelkach.
12.  Podawać z lampką białego wytrawnego wina.



Wersja z makaronem fettuccine




0 komentarze:

Prześlij komentarz