Naleśniki z Nutellą

Drukuj

Kiedy za oknem robi się chłodno, zwykle mamy ochotę na coś słodkiego, ciepłego, szybkiego w przygotowaniu i kalorycznego ;) Na tę „okazję” idealnie nadają się naleśniki z Nutellą oprószone waniliowym cukrem pudrem lub udekorowane kleksem bitej śmietany. Poniżej podajemy podstawowy przepis na naleśniki na słodko, nadzienie oczywiście możecie modyfikować.
 

Składniki, ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
250 ml wody
1 jajko
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek extravergine
kilka łyżek Nutelli
2 łyżki waniliowego cukru pudru / bita śmietana

1.    Do wysokiej, plastikowej miski przesiać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko.
2.    Dodać sól, cukier, oliwę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Odstawić na 5 min. Ciasto naleśnikowe powinno być płynne, ale nie za rzadkie.
3.    Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją namoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym.
4.    Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej jej powierzchni, przechylając patelnię.
5.    Smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min z każdej strony).
6.    Po usmażeniu wszystkich naleśników, podgrzać Nutellę w kąpieli wodnej (stanie się bardziej płynna i łatwiej będzie się ją rozprowadzać po naleśniku): ustawić miskę z kilkoma łyżkami Nutelli na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą na wolnym ogniu. Miska nie powinna stykać się z wodą.
7.    Naleśnik położyć na talerzu i posmarować Nutellą, złożyć na pół i jeszcze raz na pół.
8.    Posypać cukrem pudrem lub udekorować kleksem bitej śmietany.



0 komentarze:

Prześlij komentarz