Makaron z ziemniakami może
wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale większość Włochów, których znamy
przepada za tą pastą. Jest smaczna, nie zawiera wyszukanych składników i jest bardzo
prosta w przygotowaniu. Sos z tej pasty można podawać dzieciom już od 6. miesiąca
życia: należy wtedy pominąć peperoncino i dokładnie zmiksować sos blenderem. Od
około 10. miesiąca życia można dodać drobny makaron.
Składniki, 3 porcje:
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
5-6 średnich ziemniaków
3-4 szczypty soli morskiej
2-3 szczypty szafranu (głównie dla koloru)
2 łyżki krojonych pomidorów bez skórek / passaty pomidorowej
peperoncino (opcjonalnie)
270 g spaghetti
270 g spaghetti
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano
1. Cebulę pokroić w kostkę.
2. W średnim garnku rozgrzać
oliwę i przysmażać cebulę na złoty kolor przez 10 min na wolnym ogniu.
3. Ziemniaki obrać, umyć i
pokroić w kostkę.
4. Do cebuli dodać ziemniaki i przysmażać
je przez 5 min, często mieszając.
5. Zalać wodą 2 cm powyżej poziomu
ziemniaków, posolić, dodać szafran i pomidory.
6. Zamieszać i gotować pod
przykryciem przez ok. 25 min, aż ziemniaki będą miękkie.
7. Doprawić peperoncino (opcjonalnie).
8. Nastawić wodę na makaron i
wsypać łyżkę soli.
9. Na wrzącą wodę wrzucić
spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
10. Makaron odcedzić i wymieszać
z 2 chochlami sosu.
11. Nałożyć na talerze, polać resztą
sosu i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz