Tarta z cukinią i papryką

Drukuj

Tarta jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Jest to wegetariańska i zmodyfikowana wersja tej tarty. Polecamy na kolację lub jako przystawkę na imprezę z przyjaciółmi. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
 


Składniki, 4 porcje:
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 średnie cukinie
2 średnie czerwone / żółte papryki
4 szczypty soli morskiej
3 jajka
100 ml śmietanki 30 % / tłustego mleka
1 op. ciasta francuskiego
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.     Cebulę pokroić w małą kostkę.
2.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3.     Cukinie pokroić w 3 mm plasterki, a paprykę w 0,5 cm paski.
4.     Warzywa wrzucić na patelnię i smażyć przez 15 min, mieszając od czasu do czasu. Posolić i ewentualnie odparować.
5.     Piekarnik nastawić na 200°C.
6.     Jajka roztrzepać w głębokim talerzu lub misce, wlać śmietankę i wymieszać.
7.     Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto francuskie.
8.     Wypełnić warzywami z patelni.
9.     Brzegi ciasta zagiąć do środka.
10.  Warzywa zalać jajkami ze śmietanką i posypać parmezanem.
11.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 25 min.



1 komentarze: