Jajka w pomidorach są bardzo dobre, łatwe do zrobienia, a przede wszystkim
na pewno zdrowsze niż te w majonezie lub smażone na oleju. Jeśli lubicie jajka
wpół twarde, należy jedynie skrócić czas ich duszenia. Na koniec potrawę
możecie posypać Waszymi ulubionymi ziołami, np. świeżą bazylią czy tymiankiem.
Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem :)
Składniki, 2 porcje:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórek
3 szczypty soli morskiej
1,5 łyżeczki cukru
4 jajka
szczypta soli
bagietka
1. Cebulę pokroić w małą kostkę.
2. W niskim i szerokim garnku rozgrzać
oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3. Dodać pomidory i dusić pod
przykryciem przez 10 min.
4. Doprawić solą, cukrem i dusić
jeszcze przez 5 min.
5. Jajka wbić bezpośrednio do
sosu, posolić je i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. Jeżeli lubicie jajka
wpół twarde, należy je dusić o 4 min krócej.
6. Podawać z bagietką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz