Jajka w pomidorach

Drukuj

Jajka w pomidorach są bardzo dobre, łatwe do zrobienia, a przede wszystkim na pewno zdrowsze niż te w majonezie lub smażone na oleju. Jeśli lubicie jajka wpół twarde, należy jedynie skrócić czas ich duszenia. Na koniec potrawę możecie posypać Waszymi ulubionymi ziołami, np. świeżą bazylią czy tymiankiem. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem :)
 
Składniki, 2 porcje:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórek
3 szczypty soli morskiej
1,5 łyżeczki cukru
4 jajka
szczypta soli

bagietka

1.    Cebulę pokroić w małą kostkę.
2.    W niskim i szerokim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3.    Dodać pomidory i dusić pod przykryciem przez 10 min.
4.    Doprawić solą, cukrem i dusić jeszcze przez 5 min.
5.    Jajka wbić bezpośrednio do sosu, posolić je i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. Jeżeli lubicie jajka wpół twarde, należy je dusić o 4 min krócej.
6.    Podawać z bagietką.




0 komentarze:

Prześlij komentarz