Dziś proponujemy pyszny czerwony aperitif, jednak w wersji bezalkoholowej.
Przygotowany jest ze świeżego sosu pomidorowego, soku z limonki i gałki muszkatołowej.
Jest też bardzo dobry na kaca ;) Podawać do paluszków, orzeszków itp.
600 ml świeżego lub mrożonego sosu pomidorowego / passaty
30 g cukru
3 limonki
1 łyżeczka soli morskiej
1-2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
12 listków bazylii
6 plasterków limonki
1. Brzeg szklanki zwilżyć
plasterkiem cytryny i zanurzyć w soli.
2. Do sosu pomidorowego dodać
cukier, sok z wyciśniętych limonek, sól i gałkę muszkatołową.
3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
4. Wlać do szklaneczek i każdą z
nich udekorować plasterkiem limonki i listkami bazylii.
0 komentarze:
Prześlij komentarz