Sycylijskie, marcepanowe
ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo ładnie się
prezentują, a co najważniejsze - jeszcze lepiej smakują :) Ciasteczka dekoruje
się migdałami, kandyzowanymi czereśniami i orzeszkami pinii. Piecze się je głównie na Wszystkich Świętych oraz przed Świętami Bożego Narodzenia.
Składniki, 12 sztuk:
150 g mielonych migdałów (bez skórki)
100 g cukru
1 białko jajka
kilka kropli olejku migdałowego
2 łyżki cukru pudru
do dekoracji: migdały bez skórki, kandyzowane czereśnie, orzeszki pinii
1. Piekarnik nastawić na 160°C.
2. Do dużej, szklanej miski wsypać
mielone migdały, cukier i dobrze wymieszać.
3. Do białka wlać kilka kropel
olejku migdałowego i roztrzepać je widelcem.
4. Dodać do migdałów, wymieszać
i wyrobić ręcznie na jednolitą masę (będzie trochę klejąca i gęsta).
5. Uformować 3 cm kuleczki.
6. Każdą obtoczyć w cukrze
pudrze i odłożyć.
7. W środek każdego ciasteczka włożyć
migdał, czereśnię lub orzeszka pinii.
8. Blachę piekarnika ostrożnie
wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciastka i piec je przez 10-12 min.
9. Ostudzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz