Marcepanowe ciasteczka

Drukuj

Sycylijskie, marcepanowe ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo ładnie się prezentują, a co najważniejsze - jeszcze lepiej smakują :) Ciasteczka dekoruje się migdałami, kandyzowanymi czereśniami i orzeszkami pinii. Piecze się je głównie na Wszystkich Świętych oraz przed Świętami Bożego Narodzenia.
 



Składniki, 12 sztuk:
150 g mielonych migdałów (bez skórki)
100 g cukru
1 białko jajka
kilka kropli olejku migdałowego
2 łyżki cukru pudru

do dekoracji: migdały bez skórki, kandyzowane czereśnie, orzeszki pinii

1.    Piekarnik nastawić na 160°C.
2.    Do dużej, szklanej miski wsypać mielone migdały, cukier i dobrze wymieszać.
3.    Do białka wlać kilka kropel olejku migdałowego i roztrzepać je widelcem.
4.    Dodać do migdałów, wymieszać i wyrobić ręcznie na jednolitą masę (będzie trochę klejąca i gęsta).
5.    Uformować 3 cm kuleczki.
6.    Każdą obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć.
7.    W środek każdego ciasteczka włożyć migdał, czereśnię lub orzeszka pinii.
8.    Blachę piekarnika ostrożnie wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciastka i piec je przez 10-12 min.
9.    Ostudzić.





0 komentarze:

Prześlij komentarz