Tortiglioni z kremem paprykowym

Drukuj

Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny :) Aksamitny krem paprykowy z natką pietruszki na pewno zadowoli niejednego z Was. Zamiast tortiglioni możecie użyć penne, rigatoni czy muszelek. W wersji dla dzieci pomińcie ostrą papryczkę.
 

Składniki, 4 porcje:
4 duże czerwone / żółte papryki
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duży ząbek czosnku
100 ml wody
2-3 szczypty soli morskiej
1 świeża ostra papryczka pokrojona w cienkie plasterki / peperoncino w proszku / świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano
400 g makaronu tortiglioni
3 l wody
1 łyżka soli

1.     Z papryk usunąć gniazda nasienne.
2.     Pokroić papryki w ok. 2-3 cm kawałeczki.
3.     Rozgrzać patelnię i wlać oliwę.
4.     Zgnieść czosnek w łupince i smażyć go przez 2-3 min, cały czas mieszając.
5.     Dodać paprykę i przysmażać razem przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
6.     Podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 20 min do miękkości.
7.     Nastawić wodę na makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać łyżkę soli.
8.     Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
9.     Posolić sos i dodać ostrą papryczkę.
10.  Wyjąc czosnek i przetrzeć paprykę za pomocą maszynki do przecierania warzyw lub zmiksować ją blenderem na jednolitą masę.
11.  Odcedzić makaron i wymieszać z kremem paprykowym.
12.  Ponakładać na talerze, posypać natką pietruszki i parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz