Gulasz wołowy

Drukuj

Gulasz wywodzący się z Węgier składa się głównie z mięsa, papryki i cebuli. Każdy jednak przygotowuje go na swój sposób wykorzystując ulubione dodatki i mięso. Nam najlepiej smakuje gulasz wołowy z papryką, cebulą i pieczarkami przyprawiony m.in. tymiankiem, pieprzem ziołowym i słodką papryką w proszku. Mięso jest miękkie, kruche i soczyste. Gulasz jest naprawdę przepyszny! Już niedługo przepis na gulasz z odrobiną czekolady… :)
 
Składniki, 6 porcji:
Gulasz
1 kg mięsa wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
peperoncino do smaku / 1 świeża ostra papryczka
350 g pieczarek
2 papryki (czerwone / żółte)
2 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli morskiej lub do smaku

Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany kremówki 36% / 30%
2 łyżki startego parmezanu / grana padano (opcjonalnie)

1.     Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kostkę.
2.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić mięso i smażyć, aż się dobrze zrumieni z każdej strony.
3.     Cebulę pokroić w kostkę.
4.     W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, peperoncino lub ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
5.     Dodać mięso i podlać wodą do jego zakrycia.
6.     Pieczarki pokroić w grubsze plasterki, a paprykę w prążki i dodać do garnka.
7.     Mięso dusić do miękkości przez ok. 2 h pod przykryciem.
8.     Po godzinie duszenia wlać passatę pomidorową i wsypać wszystkie przyprawy.
9.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
10.  Przecisnąć je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło, śmietanę, parmezan i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.





0 komentarze:

Prześlij komentarz