Gulasz wywodzący się z Węgier
składa się głównie z mięsa, papryki i cebuli. Każdy jednak przygotowuje go na
swój sposób wykorzystując ulubione dodatki i mięso. Nam najlepiej smakuje
gulasz wołowy z papryką, cebulą i pieczarkami przyprawiony m.in. tymiankiem, pieprzem
ziołowym i słodką papryką w proszku. Mięso jest miękkie, kruche i soczyste.
Gulasz jest naprawdę przepyszny! Już niedługo przepis na gulasz z odrobiną
czekolady… :)
Składniki, 6 porcji:
Gulasz
1 kg mięsa wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
peperoncino do smaku / 1 świeża ostra papryczka
350 g pieczarek
2 papryki (czerwone / żółte)
2 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli morskiej lub do smaku
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany kremówki 36% / 30%
2 łyżki startego parmezanu / grana padano (opcjonalnie)
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić
w 2 cm kostkę.
2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę,
wrzucić mięso i smażyć, aż się dobrze zrumieni z każdej strony.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. W garnku rozgrzać oliwę,
dodać cebulę, peperoncino lub ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i przysmażyć
cebulę na złoty kolor.
5. Dodać mięso i podlać wodą do jego
zakrycia.
6. Pieczarki pokroić w grubsze
plasterki, a paprykę w prążki i dodać do garnka.
7. Mięso dusić do miękkości
przez ok. 2 h pod przykryciem.
8. Po godzinie duszenia wlać
passatę pomidorową i wsypać wszystkie przyprawy.
9. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować
w osolonej wodzie.
10. Przecisnąć je od razu przez
praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło,
śmietanę, parmezan i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz