Zupa z zielonej soczewicy

Drukuj

Zupa z zielonej soczewicy jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Smakuje nawet dzieciom! ;) Można ją podawać od 7. miesiąca życia. Należy wtedy jednak pamiętać, żeby pominąć peperoncino i nie miksować zupy, tylko przetrzeć ją w całości za pomocą maszynki do przecierania warzyw. Polecamy ją szczególnie jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa. Zupę możecie całkowicie zmiksować blenderem, uzyskując zupę krem.
 

Składniki, 4 porcje:
250 g zielonej soczewicy
2,5 l wody
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę / 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka soli morskiej
peperoncino (opcjonalnie)
250 g krótkiego /drobnego makaronu (u nas połamane spaghetti na 2 cm kawałeczki)
kilka łyżek oliwy z oliwek extravergine

1.    Soczewicę wypłukać w wodzie i odcedzić.
2.    Włożyć do garnka i zalać wodą.
3.    Cebulę i marchewkę pokroić w małą kostkę.
4.    Dodać do garnka razem z pokrojonym pomidorem i gotować pod przykryciem ok. 30-40 min do miękkości soczewicy.
5.    10 min przed końcem gotowania posolić i dodać peperoncino.
6.    Połowę ilości zupy zmiksować blenderem.
7.    Makaron wrzucić do soczewicy i gotować go do jego miękkości. Zupę trzeba często mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka. Podczas gotowania makaronu, może ona gęstnieć. Należy wtedy stopniowo dolewać po 1/3 szklanki wody i na koniec dosolić do smaku.
8.    Wlać zupę do głębokich talerzy i polać ją strużką oliwy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz