Zupa z zielonej soczewicy
jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Smakuje nawet dzieciom! ;) Można
ją podawać od 7. miesiąca życia. Należy wtedy jednak pamiętać, żeby pominąć
peperoncino i nie miksować zupy, tylko przetrzeć ją w całości za pomocą
maszynki do przecierania warzyw. Polecamy ją szczególnie
jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa. Zupę możecie całkowicie zmiksować
blenderem, uzyskując zupę krem.
Składniki, 4 porcje:
250 g zielonej soczewicy
2,5 l wody
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę / 3 łyżki krojonych pomidorów z
puszki
1 łyżeczka soli morskiej
peperoncino (opcjonalnie)
250 g krótkiego /drobnego makaronu (u nas połamane spaghetti na 2 cm
kawałeczki)
kilka łyżek oliwy z oliwek extravergine
1. Soczewicę wypłukać w wodzie i
odcedzić.
2. Włożyć do garnka i zalać wodą.
3. Cebulę i marchewkę pokroić w małą
kostkę.
4. Dodać do garnka razem z pokrojonym
pomidorem i gotować pod przykryciem ok. 30-40 min do miękkości soczewicy.
5. 10 min przed końcem gotowania
posolić i dodać peperoncino.
6. Połowę ilości zupy zmiksować
blenderem.
7. Makaron wrzucić do soczewicy
i gotować go do jego miękkości. Zupę trzeba często mieszać, żeby nie przywarła
do dna garnka. Podczas gotowania makaronu, może ona gęstnieć. Należy wtedy stopniowo
dolewać po 1/3 szklanki wody i na koniec dosolić do smaku.
8. Wlać zupę do głębokich talerzy
i polać ją strużką oliwy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz