Domowy Kopiec Kreta chciałyśmy
upiec już od dawna :) Trochę go zmodyfikowałyśmy, dodając do bitej śmietany
mascarpone. Dzięki niemu bita śmietana nabrała jeszcze bardziej kremowej
konsystencji. Ciasto wyszło przepyszne! Rozpływa się w ustach, jest pulchne i
mięciutkie. Spróbujcie koniecznie Kopca w zdrowszej wersji, a nie tego z
pudełka ;)
Składniki, tortownica 26 cm:
Ciasto
250 g masła
350 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
7 łyżek wody
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
250 g mascarpone (schłodzonego)
500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórków czekoladowych
3 banany
½ limonki / cytryny
1. Do garnka włożyć masło, dodać
cukier, kakao, wodę i rozpuścić. Gotować 5 min i ostudzić.
2. Tortownicę wysmarować masłem i
wysypać mąką.
3. Piekarnik nastawić na 180°C.
4. Do ostudzonej masy dodać żółtka
i wymieszać.
5. Mąkę wraz z proszkiem do
pieczenia przesiać przez sitko bezpośrednio do masy.
6. Białka ubić na sztywną pianę
(ok. 3 min) i dodać do masy w trzech partiach, delikatnie mieszając.
7. Masę przełożyć do formy,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min do suchego patyczka.
8. Ciasto wyjąć z piekarnika, położyć
na kratce i wystudzić.
9. Wyjąc je z formy i przełożyć
na paterę.
10. Ściąć górkę nożem, przełożyć
na talerz i pokruszyć. Ciasto powinno być wysokie na ok. 3 cm.
11. Wyżłobić ciasto łyżką,
zostawiając 1,5 cm ciasta od spodu i 1-1,5 cm obwódkę. Wyżłobione ciasto
pokruszyć i przełożyć na talerz z okruszkami.
12. Mascarpone zmiksować z cukrem
pudrem (przez 30 sek.).
13. W osobnej, zimnej misce ubić śmietankę
na sztywno.
14. Ubitą śmietanę dodawać w
trzech partiach do mascarpone, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
15. Wsypać wiórki czekoladowe i delikatnie
wymieszać.
16. Banany przekroić wzdłuż na
pół i skropić je sokiem z limonki, żeby nie ściemniały.
17. Ułożyć je na spodzie ciasta
rozcięciem do dołu.
18. Na banany wyłożyć krem, formując
łyżką lekką górkę.
19. Cały krem obsypać dokładnie okruszkami
ciasta.
20. Wstawić do lodówki na 2-3 h.
0 komentarze:
Prześlij komentarz