Kopiec Kreta

Drukuj

Domowy Kopiec Kreta chciałyśmy upiec już od dawna :) Trochę go zmodyfikowałyśmy, dodając do bitej śmietany mascarpone. Dzięki niemu bita śmietana nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Ciasto wyszło przepyszne! Rozpływa się w ustach, jest pulchne i mięciutkie. Spróbujcie koniecznie Kopca w zdrowszej wersji, a nie tego z pudełka ;) 
 
Składniki, tortownica 26 cm:
Ciasto
250 g masła
350 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
7 łyżek wody
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
250 g mascarpone (schłodzonego)
500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórków czekoladowych

3 banany
½ limonki / cytryny

1.     Do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao, wodę i rozpuścić. Gotować 5 min i ostudzić.
2.     Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką.
3.     Piekarnik nastawić na 180°C.
4.     Do ostudzonej masy dodać żółtka i wymieszać.
5.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko bezpośrednio do masy.
6.     Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min) i dodać do masy w trzech partiach, delikatnie mieszając.
7.     Masę przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min do suchego patyczka.
8.     Ciasto wyjąć z piekarnika, położyć na kratce i wystudzić.
9.     Wyjąc je z formy i przełożyć na paterę.
10.  Ściąć górkę nożem, przełożyć na talerz i pokruszyć. Ciasto powinno być wysokie na ok. 3 cm.
11.  Wyżłobić ciasto łyżką, zostawiając 1,5 cm ciasta od spodu i 1-1,5 cm obwódkę. Wyżłobione ciasto pokruszyć i przełożyć na talerz z okruszkami.
12.  Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem (przez 30 sek.).
13.  W osobnej, zimnej misce ubić śmietankę na sztywno.
14.  Ubitą śmietanę dodawać w trzech partiach do mascarpone, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
15.  Wsypać wiórki czekoladowe i delikatnie wymieszać.
16.  Banany przekroić wzdłuż na pół i skropić je sokiem z limonki, żeby nie ściemniały.
17.  Ułożyć je na spodzie ciasta rozcięciem do dołu.
18.  Na banany wyłożyć krem, formując łyżką lekką górkę.
19.  Cały krem obsypać dokładnie okruszkami ciasta.
20.  Wstawić do lodówki na 2-3 h.


 


0 komentarze:

Prześlij komentarz