Frutta martorana

Drukuj

Frutta martorana to migdałowe ciasteczka bez pieczenia w formie różnych owoców i warzyw. Według sycylijskiej tradycji przygotowuje się je na Wszystkich Świętych oraz w okresie Bożego Narodzenia. Są łatwe do zrobienia, jednak potrzeba ponad 24 godzin na ich osuszenie. Zachowują świeżość przez minimum miesiąc!
 
Składniki, 20 sztuk:
500 g zmielonych migdałów bez skórki
300 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
70 ml wody mineralnej
olejek migdałowy
foremki w kształcie owoców i warzyw (np. gipsowe)
cukier puder do wysypania foremek
barwniki spożywcze

1.    Do dużej miski wsypać migdały, cukier puder, dodać ekstrakt z wanilii, cynamon i wymieszać.
2.    Do wody wlać olejek migdałowy i wymieszać.
3.    Wodę z olejkiem stopniowo wlewać do miski, ręcznie wyrabiając ciasto.
4.    Wyrabiać je przez kilka minut, aż będzie jednolite i nie będzie się bardzo kleiło do rąk.
5.    Odstawić na 10 min i wyrabiać jeszcze przez 2 min.
6.    Ciasto podzielić na małe kawałeczki.
7.    Z każdego kawałka zrobić kulkę, włożyć do foremki lekko wysypanej cukrem pudrem, docisnąć i uformować odpowiedni kształt.
8.    Wyciągnąć z formy i odstawić na 24 h.
9.    Ciastka pokolorować barwnikami spożywczymi i ponownie odstawić do wyschnięcia przynajmniej na kilka godzin.



0 komentarze:

Prześlij komentarz