Frutta martorana to migdałowe
ciasteczka bez pieczenia w formie różnych owoców i warzyw. Według sycylijskiej
tradycji przygotowuje się je na Wszystkich Świętych oraz w okresie Bożego Narodzenia.
Są łatwe do zrobienia, jednak potrzeba ponad 24 godzin na ich osuszenie. Zachowują
świeżość przez minimum miesiąc!
500 g zmielonych migdałów bez skórki
300 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
70 ml wody mineralnej
olejek migdałowy
foremki w kształcie owoców i warzyw (np.
gipsowe)
cukier puder do wysypania foremek
barwniki spożywcze
1. Do dużej miski wsypać migdały,
cukier puder, dodać ekstrakt z wanilii, cynamon i wymieszać.
2. Do wody wlać olejek migdałowy
i wymieszać.
3. Wodę z olejkiem stopniowo
wlewać do miski, ręcznie wyrabiając ciasto.
4. Wyrabiać je przez kilka
minut, aż będzie jednolite i nie będzie się bardzo kleiło do rąk.
5. Odstawić na 10 min i wyrabiać
jeszcze przez 2 min.
6. Ciasto podzielić na małe
kawałeczki.
7. Z każdego kawałka zrobić kulkę,
włożyć do foremki lekko wysypanej cukrem pudrem, docisnąć i uformować
odpowiedni kształt.
8. Wyciągnąć z formy i odstawić
na 24 h.
9. Ciastka pokolorować barwnikami
spożywczymi i ponownie odstawić do wyschnięcia przynajmniej na kilka godzin.
0 komentarze:
Prześlij komentarz