Frittata z pomidorami, ricottą i tymiankiem

Drukuj

Kolejna odsłona frittaty :) Tym razem z pomidorami, ricottą, cebulą i tymiankiem. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje również dzieciom, jednak w wersji dla nich należy pominąć ostrą papryczkę. Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką. Smacznego :)
 
Składniki, 2-3 porcje:
½ średniej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 pomidory (300 g)
2 szczypty soli morskiej
3 szczypty suszonego tymianku
szczypta peperoncino
4 duże jajka
3 łyżki ricotty
2-3 szczypty soli morskiej

1.     Cebulę pokroić w piórka.
2.     Na średniej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przysmażyć ją na złoty kolor.
3.     Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórki.
4.     Pokroić w kostkę, dodać do cebuli i przysmażać przez 10 min.
5.     Posolić, posypać tymiankiem, peperoncino i zamieszać.
6.     W misce rozbić jajka i roztrzepać je na jednolitą masę.
7.     Dodać ricottę, roztrzepać ją z jajkami i posolić do smaku.
8.     Pomidory zalać jajkami z ricottą, przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu przez 15 min.
9.     Po tym czasie odwrócić frittatę na drugą stronę: przykryć patelnię dużym talerzem i przytrzymując go odwrócić patelnię na drugą stronę. Odstawić patelnię z powrotem na palnik i zsunąć na nią frittatę.
10.  Drugą stronę smażyć przez 10-15 min.
11.  Usmażoną frittatę zsunąć na talerz, pokroić w trójkąty i podawać.



1 komentarze: