Kolejna odsłona frittaty :) Tym razem z pomidorami, ricottą,
cebulą i tymiankiem. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje
również dzieciom, jednak w wersji dla nich należy pominąć ostrą papryczkę.
Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką. Smacznego :)
½ średniej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
4 pomidory (300 g)
2 szczypty soli morskiej
3 szczypty suszonego tymianku
szczypta peperoncino
4 duże jajka
3 łyżki ricotty
2-3 szczypty soli morskiej
1.
Cebulę pokroić w
piórka.
2.
Na średniej
patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przysmażyć ją na złoty kolor.
3.
Pomidory umyć, sparzyć
wrzątkiem i zdjąć z nich skórki.
4.
Pokroić w kostkę,
dodać do cebuli i przysmażać przez 10 min.
5.
Posolić, posypać
tymiankiem, peperoncino i zamieszać.
6.
W misce rozbić
jajka i roztrzepać je na jednolitą masę.
7.
Dodać ricottę, roztrzepać
ją z jajkami i posolić do smaku.
8.
Pomidory zalać jajkami
z ricottą, przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu przez 15 min.
9.
Po tym czasie
odwrócić frittatę na drugą stronę: przykryć patelnię dużym talerzem i
przytrzymując go odwrócić patelnię na drugą stronę. Odstawić patelnię z
powrotem na palnik i zsunąć na nią frittatę.
10.
Drugą stronę
smażyć przez 10-15 min.
11.
Usmażoną frittatę
zsunąć na talerz, pokroić w trójkąty i podawać.
Pycha!!!!!
OdpowiedzUsuń