Spaghetti z kalafiorem

Drukuj

To prosta i szybka w przygotowaniu pasta dla miłośników kalafiora. Nie zawiera wyszukanych składników, jest bardzo dobra, a przede wszystkim zdrowa. Przy okazji polecamy Wam również pyszny kalafior z czosnkiem!
 

Składniki, 2 porcje:
2,5 l wody
łyżka soli morskiej
½ małego kalafiora
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cebula
peperoncino (opcjonalnie)
200 g spaghetti

1.    Nastawić wodę na kalafior i wsypać łyżkę soli.
2.    Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
3.    Wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez 15 min.
4.    Cebulę pokroić w małą kostkę.
5.    W małym garnuszku rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
6.    Ewentualnie doprawić peperoncino i zdjąć z palnika.
7.    Do prawie miękkiego kalafiora wrzucić spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.    Odcedzić makaron z kalafiorem, zostawiając ok. ½ szklanki wody.
9.    Dodać przysmażoną cebulę i dobrze wymieszać.

0 komentarze:

Prześlij komentarz