Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny :) Aksamitny krem
paprykowy z natką pietruszki na pewno zadowoli niejednego z Was. Zamiast
tortiglioni możecie użyć penne, rigatoni czy muszelek. W wersji dla dzieci pomińcie
ostrą papryczkę.
Składniki, 4 porcje:
4 duże czerwone / żółte
papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 duży ząbek czosnku
100 ml wody
2-3 szczypty soli morskiej
1 świeża ostra papryczka
pokrojona w cienkie plasterki / peperoncino w proszku / świeżo mielony czarny
pieprz (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
kilka łyżek startego
parmezanu / grana padano
400 g makaronu tortiglioni
3 l wody
1 łyżka soli
1.
Z papryk usunąć
gniazda nasienne.
2.
Pokroić papryki w
ok. 2-3 cm kawałeczki.
3.
Rozgrzać patelnię
i wlać oliwę.
4.
Zgnieść czosnek w
łupince i smażyć go przez 2-3 min, cały czas mieszając.
5.
Dodać paprykę i przysmażać
razem przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
6.
Podlać wodą i dusić
pod przykryciem przez 20 min do miękkości.
7. Nastawić wodę na makaron (1 l
wody na 100 g makaronu) i wsypać łyżkę soli.
8. Na wrzącą wodę wrzucić makaron i
gotować wg zaleceń na opakowaniu.
9.
Posolić sos i dodać
ostrą papryczkę.
10.
Wyjąc czosnek i przetrzeć
paprykę za pomocą maszynki do przecierania warzyw lub zmiksować ją blenderem na
jednolitą masę.
11.
Odcedzić makaron
i wymieszać z kremem paprykowym.
12.
Ponakładać na
talerze, posypać natką pietruszki i parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz