Aperitivo Rosso

Drukuj

Dziś proponujemy pyszny czerwony aperitif, jednak w wersji bezalkoholowej. Przygotowany jest ze świeżego sosu pomidorowego, soku z limonki i gałki muszkatołowej. Jest też bardzo dobry na kaca ;) Podawać do paluszków, orzeszków itp.



Składniki, 6 porcji:
600 ml świeżego lub mrożonego sosu pomidorowego / passaty
30 g cukru
3 limonki
1 łyżeczka soli morskiej
1-2 szczypty gałki muszkatołowej

sól
12 listków bazylii
6 plasterków limonki

1.    Brzeg szklanki zwilżyć plasterkiem cytryny i zanurzyć w soli.
2.    Do sosu pomidorowego dodać cukier, sok z wyciśniętych limonek, sól i gałkę muszkatołową.
3.    Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
4.    Wlać do szklaneczek i każdą z nich udekorować plasterkiem limonki i listkami bazylii.
5.    Schłodzić.


0 komentarze:

Prześlij komentarz