Tarta jest pyszna, łatwa i
szybka w przygotowaniu. Jest to wegetariańska i zmodyfikowana wersja tej tarty.
Polecamy na kolację lub jako przystawkę na imprezę z przyjaciółmi. Podawać na
ciepło lub w temperaturze pokojowej.
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 średnie cukinie
2 średnie czerwone / żółte papryki
4 szczypty soli morskiej
3 jajka
100 ml śmietanki 30 % / tłustego mleka
1 op. ciasta francuskiego
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano
1. Cebulę pokroić w małą kostkę.
2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę
i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3. Cukinie pokroić w 3 mm
plasterki, a paprykę w 0,5 cm paski.
4. Warzywa wrzucić na patelnię i
smażyć przez 15 min, mieszając od czasu do czasu. Posolić i ewentualnie
odparować.
5. Piekarnik nastawić na 200°C.
6. Jajka roztrzepać w głębokim
talerzu lub misce, wlać śmietankę i wymieszać.
7. Formę na tartę wyłożyć
papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto francuskie.
8. Wypełnić warzywami z patelni.
9. Brzegi ciasta zagiąć do środka.
10. Warzywa zalać jajkami ze śmietanką
i posypać parmezanem.
Pyszna tarta, dziękuję za przepis😊
OdpowiedzUsuń