Spaghetti z ziemniakami

Drukuj

Makaron z ziemniakami może wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale większość Włochów, których znamy przepada za tą pastą. Jest smaczna, nie zawiera wyszukanych składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sos z tej pasty można podawać dzieciom już od 6. miesiąca życia: należy wtedy pominąć peperoncino i dokładnie zmiksować sos blenderem. Od około 10. miesiąca życia można dodać drobny makaron.
 


Składniki, 3 porcje:
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
5-6 średnich ziemniaków
3-4 szczypty soli morskiej
2-3 szczypty szafranu (głównie dla koloru)
2 łyżki krojonych pomidorów bez skórek / passaty pomidorowej
peperoncino (opcjonalnie)
270 g spaghetti
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.     Cebulę pokroić w kostkę.
2.     W średnim garnku rozgrzać oliwę i przysmażać cebulę na złoty kolor przez 10 min na wolnym ogniu.
3.     Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
4.     Do cebuli dodać ziemniaki i przysmażać je przez 5 min, często mieszając.
5.     Zalać wodą 2 cm powyżej poziomu ziemniaków, posolić, dodać szafran i pomidory.
6.     Zamieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 25 min, aż ziemniaki będą miękkie.
7.     Doprawić peperoncino (opcjonalnie).
8.     Nastawić wodę na makaron i wsypać łyżkę soli.
9.     Na wrzącą wodę wrzucić spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
10.  Makaron odcedzić i wymieszać z 2 chochlami sosu.
11.  Nałożyć na talerze, polać resztą sosu i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz