Kiedy za oknem robi się
chłodno, zwykle mamy ochotę na coś słodkiego, ciepłego, szybkiego w
przygotowaniu i kalorycznego ;) Na tę „okazję” idealnie nadają się naleśniki z
Nutellą oprószone waniliowym cukrem pudrem lub udekorowane kleksem bitej
śmietany. Poniżej podajemy podstawowy przepis na naleśniki na słodko, nadzienie
oczywiście możecie modyfikować.
Składniki, ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
250 ml wody
1 jajko
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek extravergine
kilka łyżek Nutelli
2 łyżki waniliowego cukru pudru / bita śmietana
1. Do wysokiej, plastikowej
miski przesiać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko.
2. Dodać sól, cukier, oliwę i zmiksować
wszystko na jednolitą masę. Odstawić na 5 min. Ciasto naleśnikowe powinno być płynne,
ale nie za rzadkie.
3. Rozgrzać patelnię i ostrożnie
przetrzeć ją namoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym.
4. Na środek patelni wlać 1 chochlę
ciasta i rozprowadzić je szybko na całej jej powierzchni, przechylając patelnię.
5. Smażyć z obu stron na złoty
kolor (ok. 1 min z każdej strony).
6. Po usmażeniu wszystkich naleśników,
podgrzać Nutellę w kąpieli wodnej (stanie się bardziej płynna i łatwiej będzie się
ją rozprowadzać po naleśniku): ustawić
miskę z kilkoma łyżkami Nutelli na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się
wodą na wolnym ogniu. Miska nie powinna stykać się z wodą.
7. Naleśnik położyć na talerzu i
posmarować Nutellą, złożyć na pół i jeszcze raz na pół.
8. Posypać cukrem pudrem lub
udekorować kleksem bitej śmietany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz