Bresaola to suszona polędwica
wołowa. Podawana jest z rukolą, wiórkami parmezanu, oliwą z oliwek extravergine
i sokiem z cytryny. Całość można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięciutkie,
kruche mięso w połączeniu z tymi składnikami jest po prostu wyśmienite! Ponadto
potrawa jest bardzo odżywcza i szybka w przygotowaniu.
Składniki, 2 porcje:
200 g bresaoli
2 garście rukoli
sok wyciśnięty z 1 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
świeżo mielony czarny pieprz do smaku (opcjonalnie)
50 g parmezanu
1. Rukolę umyć i osuszyć.
2. Plasterki bresaoli ułożyć na
talerzach.
3. W miseczce wymieszać oliwę z
sokiem z cytryny i polać mięso.
4. Ewentualnie posypać świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
5. Z parmezanu wyciąć nożem cienkie
płatki i posypać nimi bresaolę.
6. Na wierzchu ułożyć rukolę.
7. Podawać z pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz