Tagliatelle alla boscaiola, czyli pasta leśniczego ;) U nas w wersji z mięsem mielonym, zielonym
groszkiem i pieczarkami, podlana białym wytrawnym winem. Zamiast tagliatelle możecie
użyć spaghetti, penne lub muszelek. Życzymy smacznego :)
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
400 g mielonego mięsa wołowego
50 ml białego wytrawnego wina
160 g pieczarek (mogą być też
mrożone)
70 g mrożonego zielonego
groszku
3-4 szczypty soli morskiej
2 łyżki krojonych pomidorów bez
skórek
peperoncino / czarny pieprz
360 g makaronu tagliatelle
kilka łyżek startego
parmezanu
1.
Cebulę pokroić w
kostkę.
2.
Rozgrzać głęboką
patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
3.
Dodać mięso i smażyć
przez 10 min ciągle mieszając, aby nie zbiło się w duże kawałki.
4.
Podlać winem i odparowywać
przez 2 min.
5.
Pieczarki pokroić
w 0,5 cm plasterki i dodać na patelnię razem z groszkiem.
6.
Posolić, wlać
pomidory i dusić pod przykryciem przez 20 min.
7.
Nastawić wodę na
makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać łyżkę soli.
8.
Na wrzącą wodę
wrzucić tagliatelle i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
9.
Sos doprawić solą
i peperoncino i dusić jeszcze przez 5 min.
10.
Makaron odcedzić
i wymieszać z sosem na patelni.
11.
Nałożyć na
talerze i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz