Mroczne,
czekoladowe muffinki z bezowymi kostkami są przepyszne, mięsiste, wilgotne i
puszyste :) Są przy tym bardzo efektowne i idealnie nadają się na dzisiejsze
święto. Szybko się je przygotowuje, dlatego zdążycie je zrobić jeszcze dziś na halloweenowy
wieczór. Straaasznie polecamy! ;)
Składniki, 12 sztuk:
Bezowe
kości
1 białko
szczypta soli
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
Muffinki
100 g gorzkiej czekolady
150 g masła
300 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g drobnego cukru
2 jajka
150 ml mleka
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / ekstraktu / likieru
pomarańczowego
Polewa
czekoladowa
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
1.
Piekarnik nastawić na 140°C.
2.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną
pianę (3 min) i stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
3.
Po dodaniu cukru miksować białka przez
1 min, dodać mąkę ziemniaczaną i miksować również przez 1 min.
4.
Na koniec dodać łyżeczkę soku z
cytryny i miksować przez 1-2 min.
5.
Gotową masę bezową włożyć do szprycy
lub rękawa cukierniczego i wyciskać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kształt
kostki bez jednej końcówki.
6.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 30 min. Gdyby kostki za bardzo się rumieniły, wystarczy przykryć je folią
aluminiową. Jeżeli wolicie bardziej suche bezy, należy je piec w 120°C przez 70 min lub dłużej (najlepiej
spróbować 1 bezę).
7.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
8.
Piekarnik nastawić na 180°C.
9.
Czekoladę posiekać na małe kawałki.
10. Masło
roztopić i odstawić.
11. Mąkę,
kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce i przesiać przez sitko.
12. Dodać
cukier i wymieszać.
13. Jajka
miksować z mlekiem i skórką z pomarańczy przez 1 min, aż będą puszyste.
14. Dodać
sypkie składniki w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką tylko
do połączenia się składników.
15. Wlać
masło, wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, pod koniec dodając
ekstrakt z wanilii.
16. Masę
przełożyć do formy na muffinki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez
25 min do suchego patyczka.
17. Muffiny
wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
18. Śmietanę kremówkę wlać do rondelka i doprowadzić do
wrzenia.
19. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką czekoladę połamaną na
kosteczki i mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
20. Odkroić
czubek każdej muffinki i pokruszyć go w dłoniach.
21. Wierzch
muffinów posmarować polewą czekoladową i posypać okruszkami ciasta.
22. W
każdej muffince zrobić dziurkę i włożyć w nią bezową kostkę.
23. Okruszki
polać gdzieniegdzie polewą czekoladową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz