Pan di Stelle

Drukuj

Pan di Stelle to znane we Włoszech ciasteczka o smaku czekoladowym. Kiedyś zachowałyśmy po nich opakowanie z przepisem i dziś się nim z Wami dzielimy :) Ciasteczka smakują jak te kupione. Są kruche, słodkie i po prostu pyszne, zwłaszcza maczane w herbacie lub mleku. Ich wykrawanie jest bardzo łatwe, więc spokojnie możecie zaangażować w to dzieci. Polecamy na śniadanie na nadchodzący okres świąteczny ;)

*La ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*

Składniki, 40 sztuk:
10 g orzechów laskowych
1 ½ łyżki cukru pudru
15 g gorzkiej czekolady
45 g margaryny
100 g cukru pudru
1 żółtko
35 g masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego
20 ml mleka
15 g gorzkiego kakao
250 mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1 białko
30 g cukru pudru
cukier do dekoracji

1.     Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i prażyć orzechy przez ok. 3 min, aż skórka zacznie schodzić.
2.     Włożyć je do ściereczki i energicznie pocierać orzechy o siebie, aż zejdzie cała skórka.
3.     Orzechy zmiksować blenderem z 1,5 łyżki cukru pudru.
4.     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.
5.     Zmiksować margarynę z cukrem pudrem.
6.     Dodać zmiksowane orzechy, żółtko, masło pokrojone w kostkę, miód, mleko, czekoladę, kakao i szybko zmiksować.
7.     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i przesiać ją w 3 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem krótko miksując.
8.     Wyrobić ręcznie tylko do połączenia się składników i uformować kulę. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym twardsze będą ciastka. Ciasto obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
9.     Piekarnik nastawić na 180°C.
10.  Białko zmiksować na sztywną pianę przez ok. 2 min, dodać cukier puder i miksować przez 1 minutę, aż piana stanie się znów sztywna. Powstanie biała beza, z której można robić różne wzorki, np. gwiazdki. Jeżeli jednak białko zmiksuje się z cukrem tylko przez kilka sekund, lukier będzie przezroczysty i nada ciasteczkom połysk. Należy wybrać jeden ze sposobów.
11.  Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na 3 mm i wykrawać ciasteczka.
12.  Polukrować, posypać cukrem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 min.





000
Ingredienti, 40-50 biscotti:
10 g di nocciole
un cucchiaio e mezo di zucchero a velo
15 g di cioccolato fondente
45 g di margarina
100 g di zucchero a velo
1 tuorlo d’uovo
35 g di burro
1 cucchiaio di miele millefiori
20 ml di latte
15 g di cacao
250 di farina 00
½ cucchiaino di lievito
un pizzico di sale

1 albume dell’uovo
30 g di zucchero a velo
zucchero semolato

1.     Tostare e spelare le nocciole.
2.     Frullare le nocciole insieme allo zucchero a velo.
3.     Sciogliere il cioccolato a bagnomaria.
4.     Lavorare la margarina con lo zucchero a velo fino ad ottenere una crema ben montata.
5.     Aggiungere nocciole, tuorlo d’uovo, burro, miele, latte, cioccolato, cacao e frullare tutti gli ingredienti per qualche secondo.
6.     Mescolare la farina con il lievito e il sale.
7.     Setacciare la farina in 3 parti aggiungendola  direttamente alla miscela e frullare tutti gli ingredienti ogni volta per qualche secondo.
8.     Lavorare velocemente con le mani fino ad ottenere un impasto omogeneo.
9.     Avvolgere l’impasto nella pellicola trasparente e lasciare riposare in frigo.
10.  Montare a neve l’albume dell’uovo per circa 2 minuti, aggiungere lo zucchero a velo e frullare ancora per 1 minuto. Se invece volete la glassa trasparente e lucida frullate l’albume con lo zucchero solo per pochi secondi.
11.  Stendere una sfoglia alta 3 mm e tagliare i biscotti p.es. con un bicchiere.
12.  Spennellare la glassa sui biscotti e spolverizzare con granelli di zucchero semolato.
13.  Cuocere in forno a 180°C per 10 minuti, su una teglia rivestita con carta da forno.


1 komentarze: