Pan
di Stelle to znane we Włoszech ciasteczka o smaku czekoladowym. Kiedyś
zachowałyśmy po nich opakowanie z przepisem i dziś się nim z Wami dzielimy :)
Ciasteczka smakują jak te kupione. Są kruche, słodkie i po prostu pyszne, zwłaszcza
maczane w herbacie lub mleku. Ich wykrawanie jest bardzo łatwe, więc spokojnie
możecie zaangażować w to dzieci. Polecamy na śniadanie na nadchodzący okres
świąteczny ;)
*La
ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*
10 g orzechów laskowych
1 ½ łyżki cukru pudru
15 g gorzkiej czekolady
45 g margaryny
100 g cukru pudru
1 żółtko
35 g masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego
20 ml mleka
15 g gorzkiego kakao
250 mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 białko
30 g cukru pudru
cukier do dekoracji
1.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i
prażyć orzechy przez ok. 3 min, aż skórka zacznie schodzić.
2.
Włożyć je do ściereczki i energicznie
pocierać orzechy o siebie, aż zejdzie cała skórka.
3.
Orzechy zmiksować blenderem z 1,5
łyżki cukru pudru.
4.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej:
ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się
wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.
5.
Zmiksować margarynę z cukrem pudrem.
6.
Dodać zmiksowane orzechy, żółtko, masło
pokrojone w kostkę, miód, mleko, czekoladę, kakao i szybko zmiksować.
7.
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i solą i przesiać ją w 3 partiach bezpośrednio do masy, za każdym
razem krótko miksując.
8.
Wyrobić ręcznie tylko do połączenia
się składników i uformować kulę. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym
twardsze będą ciastka. Ciasto obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
9.
Piekarnik nastawić na 180°C.
10. Białko
zmiksować na sztywną pianę przez ok. 2 min, dodać cukier puder i miksować przez
1 minutę, aż piana stanie się znów sztywna. Powstanie biała beza, z której
można robić różne wzorki, np. gwiazdki. Jeżeli jednak białko zmiksuje się z
cukrem tylko przez kilka sekund, lukier będzie przezroczysty i nada ciasteczkom
połysk. Należy wybrać jeden ze sposobów.
11. Ciasto
wyjąć z lodówki, rozwałkować na 3 mm i wykrawać ciasteczka.
12. Polukrować,
posypać cukrem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez
10 min.
000
Ingredienti, 40-50 biscotti:
10 g di nocciole
un cucchiaio e
mezo di zucchero a velo
15 g di
cioccolato fondente
45 g di margarina
100 g di zucchero
a velo
1 tuorlo d’uovo
35 g di burro
1 cucchiaio di
miele millefiori
20 ml di latte
15 g di cacao
250 di farina 00
½ cucchiaino di
lievito
un pizzico di
sale
1 albume
dell’uovo
30 g di zucchero
a velo
zucchero semolato
1.
Tostare e spelare le nocciole.
2.
Frullare le nocciole insieme allo zucchero a velo.
3.
Sciogliere il cioccolato a bagnomaria.
4.
Lavorare la margarina con lo zucchero a velo fino ad ottenere una crema ben
montata.
5.
Aggiungere nocciole, tuorlo d’uovo, burro, miele, latte, cioccolato, cacao
e frullare tutti gli ingredienti per qualche secondo.
6.
Mescolare la farina con il lievito e il sale.
7. Setacciare la farina in 3 parti aggiungendola direttamente alla
miscela e frullare tutti gli ingredienti ogni volta per qualche secondo.
8. Lavorare velocemente
con le mani fino ad
ottenere un impasto omogeneo.
9. Avvolgere l’impasto nella
pellicola trasparente e lasciare riposare in frigo.
10.
Montare a neve l’albume dell’uovo per circa 2 minuti, aggiungere lo
zucchero a velo e frullare ancora per 1 minuto. Se invece volete la glassa trasparente
e lucida frullate l’albume con lo
zucchero solo per pochi secondi.
11.
Stendere una sfoglia alta 3 mm e tagliare i biscotti p.es. con un
bicchiere.
12.
Spennellare la glassa sui biscotti e spolverizzare con granelli di zucchero
semolato.
13.
Cuocere in forno a 180°C per 10 minuti,
su una teglia rivestita con carta da forno.
Piękne!
OdpowiedzUsuń