Kotlety mielone z marchewką i groszkiem

Drukuj

Kotlety mielone to nasze kolejne ulubione danie z dzieciństwa. Najbardziej smakują nam z marchewką i groszkiem lub z buraczkami na ciepło. Kotlety wychodzą bardzo soczyste, a warzywa pysznie kremowe. Możecie użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub tylko wieprzowego. Najlepsza będzie karkówka lub łopatka. Smacznego obiadku :)

Składniki, 4 porcje:
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka

Marchewka z groszkiem
250 ml wody
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 łyżeczka cukru lub do smaku
500 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 kopiasta łyżka masła
1 płaska łyżka mąki

Kotlety
½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (karkówka, łopatka)
½ dużej, czerstwej bułki moczonej w mleku przez ok. 10 min
1 średnia cebula starta na tarce lub pokrojona w kosteczkę
1 jajko
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3-4 łyżki zimnej wody

bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy

1.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
2.     Podczas gotowania ziemniaków, na wrzącą, osoloną i posłodzoną wodę wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 min.
3.     Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać i lekko przyrumienić, ciągle mieszając.
4.     Wlać 3 łyżki sosu z marchewki i groszku, wymieszać i wlać do marchewki z groszkiem. Wymieszać i gotować przez ok. pół min.
5.     Podczas gotowania marchewki z groszkiem, mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać ręką.
6.     Stopniowo wlewać wodę, ciągle wyrabiając, aż zostanie całkowicie wchłonięta i mięso nie będzie się kleiło do ręki.
7.     Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Nie przekłuwać podczas smażenia.



0 komentarze:

Prześlij komentarz