Kotlety
mielone to nasze kolejne ulubione danie z dzieciństwa. Najbardziej smakują nam
z marchewką i groszkiem lub z buraczkami na ciepło. Kotlety wychodzą bardzo
soczyste, a warzywa pysznie kremowe. Możecie użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub
tylko wieprzowego. Najlepsza będzie karkówka lub łopatka. Smacznego obiadku :)
Składniki, 4 porcje:
Purée
ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki
muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany
kremówki 30% / mleka
Marchewka
z groszkiem
250 ml wody
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 łyżeczka cukru lub do smaku
500 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 kopiasta łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
Kotlety
½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (karkówka,
łopatka)
½ dużej, czerstwej bułki moczonej w mleku przez ok.
10 min
1 średnia cebula starta na tarce lub pokrojona w
kosteczkę
1 jajko
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3-4 łyżki zimnej wody
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć
je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę
muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
2. Podczas gotowania ziemniaków, na wrzącą, osoloną i
posłodzoną wodę wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować do miękkości pod
przykryciem przez ok. 15 min.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko
wymieszać i lekko przyrumienić, ciągle mieszając.
4. Wlać 3 łyżki sosu z marchewki i groszku, wymieszać i
wlać do marchewki z groszkiem. Wymieszać i gotować przez ok. pół min.
5. Podczas gotowania marchewki z groszkiem, mięso
przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i dobrze
wymieszać ręką.
6. Stopniowo wlewać wodę, ciągle wyrabiając, aż zostanie
całkowicie wchłonięta i mięso nie będzie się kleiło do ręki.
7. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na
rozgrzanym oleju po ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Nie przekłuwać
podczas smażenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz