Kolejne pierogi naszej mamy. Są bardzo smaczne i
delikatne. Dodatek pieprzu ziołowego wzbogaca ich smak. Pierogi można odsmażyć
na patelni lub zamrozić (należy je wrzucić surowe na wrzącą wodę, doprowadzić
do wrzenia, od razu wyciągnąć, ostudzić i natłuścić).
Składniki, 50 sztuk:
Ciasto pierogowe
500 g mąki
pszennej poznańskiej
250-330 ml
gorącej wody
1 łyżka masła
Farsz
500 g ziemniaków
500 g twarogu półtłustego
/ tłustego
1 mała cebula
2 łyżki oleju
rzepakowego
sól do smaku
świeżo mielony czarny
pieprz
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego
Do podania: masło / cebulka przysmażona na oleju rzepakowym / rozpuszczony smalec ze
skwarkami, kwaśna śmietana
1. Ziemniaki
obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
2. Mąkę przesiać
na stolnicę lub do miski.
3. W gorącej
wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką lub
ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile zabierze mąka, czyli tylko do
połączenia się składników.
4. Powygniatać
chwilę, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W
razie konieczności podsypywać mąką.
5. Przykryć
ściereczką i odstawić na 15-30 min.
6. Ziemniaki
odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków razem z serem.
7. Cebulę pokroić
w kosteczkę, przysmażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym i przełożyć do miski
z ziemniakami i serem.
8. Farsz doprawić
do smaku i dobrze wymieszać.
9. Ciasto
rozwałkowywać na grubość 2 mm na stolnicy wysypanej mąką.
10. Wykrawać
szklanką kółka, nakładać po kopiastej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać
brzegi ciasta.
11. Pierogi układać
na ściereczce lub stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu
gotowania.
12. Nastawić wodę
na pierogi i dobrze posolić (na 4 l wody 2 łyżeczki soli).
13. Pierogi wrzucać
partiami na wrzącą wodę (po 15-20 pierogów), zagotować i od razu zmniejszyć
ogień do minimum.
14. Gotować przez
2-3 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
15. Pierogi
wyjmować łyżką cedzakową, nakładać na talerze i polewać masłem lub przysmażoną
cebulką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz