Bitki wieprzowe duszone w cebuli w zestawieniu z
pieczarkami smakują naprawdę dobrze :) Grzyby dzięki szybkiemu przesmażeniu na
większym ogniu, nie puszczają wody i są bardzo soczyste. Mięso jest miękkie i
kruche, purée aksamitne i maślane, a całość uzupełnia pyszny kiszony
ogórek ;)
Bitki
600 g schabu bez
kości
sól
świeżo mielony czarny
pieprz
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego
½ łyżeczki mielonego
kminku
3 łyżki oleju
rzepakowego / oliwy z oliwek extravergine
1 ząbek czosnku w
łupince
2 średnie cebule
pokrojone w piórka
400 g pieczarek
szczypta soli
szczypta świeżo
mielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu ziołowego
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka
4 ogórki kiszone
1. Schab pokroić
na 1 cm plastry i rozbić tłuczkiem pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
2. Posolić,
popieprzyć i posypać kminkiem z dwóch stron.
3. Rozgrzać
patelnię, wlać olej, dodać zgnieciony ręką czosnek i obsmażyć mięso z dwóch
stron na średnim ogniu.
4. Mięso przełożyć
do rondla, czosnek wyrzucić i przysmażyć cebulę na złoty kolor na tym samym
oleju.
5. Zalać szklanką
wody, zagotować i przelać wszystko do rondla z mięsem.
6. Dusić do
miękkości pod przykryciem przez ok. 1 h. W razie konieczności podlewać wodą.
7. Pieczarki oczyścić,
pokroić na ćwiartki i smażyć na złoty kolor na większym ogniu, żeby nie puściły
wody. Pod koniec smażenia posolić i popieprzyć.
8. Ziemniaki
obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
9. Przecisnąć je
od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę
muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
10. Bitki przełożyć
na talerze, pieczarki wymieszać z cebulą, ewentualnie posolić do smaku i ułożyć
na mięsie.
11. Podawać z purée i ogórkiem kiszonym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz