Połączenie
czekolady z konfiturą z płatków róż jest naprawdę wyjątkowe. Robi się je dość
szybko i nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Warstwa czekolady
jest delikatna i przyjemnie łamie się w ustach, pozwalając rozkoszować się
pysznym, różanym musem. Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej
czekolady, jak i samej mlecznej. Czekoladki pięknie się prezentują i idealnie
nadają się na świąteczne prezenty dla najbliższych.
Składniki, 20 sztuk:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
konfitura z płatków róż (ok. 10 łyżeczek)
foremka do pralinek
pędzelek
1.
Foremkę włożyć do lodówki.
2.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej:
ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się
wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć. Zdjąć
z ognia i pozostawić na garnuszku z wodą.
3.
Konfiturę przecedzić przez sitko.
4.
Zebrane płatki zmiksować blenderem z
odrobiną różanego syropu. Jeżeli mus jest zbyt gęsty – wlać troszkę syropu;
jeżeli zbyt rzadki – odparować płyn do uzyskania odpowiedniej gęstości (w
lodówce dodatkowo stężeje). Konfitura w trakcie gotowania ciemnieje i traci
swój różowy kolor.
5.
Wgłębienia w foremce wysmarować
czekoladą za pomocą pędzelka i wstawić do lodówki na 10 min. Starać się nie
wyjeżdżać za linię, bo później może być ciężko oderwać zastygniętą czekoladę od
pralinek.
6.
Ponownie posmarować wgłębienia
czekoladą i wstawić do lodówki na 10 min.
7.
Wypełnić je musem z płatków róż,
zostawiając od góry 2 mm miejsca na czekoladę.
8.
Wypełnić do końca czekoladą i wstawić
do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
9.
Pralinki delikatnie wyjąć z foremki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz