Bardzo
smaczny sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą na spodzie z owsianych,
cynamonowych ciasteczek. Możecie go zrobić z samego twarogu lub z twarogu i
mascarpone (500 g twarogu i 250 g mascarpone). Im rzadszy twaróg, tym większe
ryzyko zapadnięcia się musu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Dzięki temu i pieczeniu w kąpieli wodnej sernik na pewno nie popęka.
Wychodzi gładki, biały i nie przypala się. Sposób pieczenia zaczerpnęłyśmy z
Kwestii Smaku.
Składniki, tortownica 18
cm:
Spód
100 g ciastek owsianych
½ łyżeczki cynamonu
30 g masła
Mus
5 łyżeczek powideł śliwkowych
10 g gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
Masa
serowa
700 g sera twarogowego na serniki lub trzykrotnie zmielonego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g cukru
3 jajka
50 ml śmietanki kremówki 36% / 30 %
½ laski wanilii / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii /
1 op. cukru wanilinowego
1.
Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową,
wypuścić ją na zewnątrz, zamknąć obręcz i obwinąć boki. Dodatkowymi kawałkami
folii obwinąć szczelnie spód i boki formy.
2.
Ciastka zmiksować blenderem na drobne
okruszki i wymieszać z cynamonem.
3.
Masło rozpuścić w rondelku, wlać do
ciastek i wymieszać.
4.
Ciastkami wyłożyć spód tortownicy.
5.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić
miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą.
Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.
6.
Powidła zmiksować blenderem, wymieszać
z rozpuszczoną czekoladą. Jeżeli powidła są gęste, dodać ok. 3 łyżek wody i
wymieszać.
7.
Piekarnik nastawić na 175°C.
8.
Ser włożyć do miski, wsypać mąkę i
zmiksować na jednolitą masę (2 min).
9.
Stopniowo dodawać cukier, ciągle
miksując.
10. Dodawać
kolejno po 1 jajku w ok. 15 sek. odstępach czasu.
11. Wlać
śmietankę, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i zmiksować.
12. Masę
przelać do tortownicy i delikatnie kłaść łyżeczką mus na serniku.
13. Wykałaczkę
zanurzyć lekko w serze i przesuwać ją, tworząc wzorki.
14. Tortownicę
włożyć w większą formę, do której wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy.
15. Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120°C
i piec przez 1 h.
16. Sernik
studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut zostawić w zamkniętym piekarniku, a
przez kolejne 15 min stopniowo uchylać drzwiczki. Wyjąć, ostudzić, zdjąć obręcz
i wstawić do lodówki na kilka godzin.
0 komentarze:
Prześlij komentarz